Staatssecretaris Mark Harbers bij aankomst in Zevenbergen. FOTO TIES STEEHOUWER
Staatssecretaris Mark Harbers bij aankomst in Zevenbergen. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Staatssecretaris Harbers: 'Probleem

moet landelijk worden opgelost'

MOERDIJK – Tijdens een bliksembezoek aan de gemeente Moerdijk vertelde de staatssecretaris van vreemdelingen zaken en migratie Mark Harbers tevreden te zijn hoe de gemeente Moerdijk omgaat met het probleem van Albanezen op het parkeerterrein Streepland langs de A16 bij Zevenbergschen Hoek.

DOOR TIES STEEHOUWER

Samen met burgemeester Jac Klijs, wethouder Thomas Zwiers en enkele abtenaren had hij in een geblindeerd busje een bezoek gebracht aan het parkeerterrein en directe omgeving om eens "met eigen ogen te zien hoe de situatie ter plekke is". In december bezocht ook zijn baas minister van justitie en veiligheid Ferd Grapperhaus ook al dit gebied om eens polshoogte te nemen.

Landelijk probleem

De directe aanleiding voor hun bezoeken was een brief die burgemeester Klijs in augustus schreef aan het ministerie waarin hij zijn bezorgdheid uitte over de "vrachtwageninklimmers" uit het land Albanië die proberen als verstekeling het Verenigd Koninkrijk binnen de komen. Deze "inklimmers" bivakkeerden toen in een nabij geleden mïisveld en lieten veel rommel achter. Ook zorgden ze voor overlast bij het benzinestation en in de wachtkamer van het even verderop gelegen treinstation. Ze werden ook gesignaleerd op het industrieterrein Moerdijk. Klijs stelde in zijn brief dat het probleem niet alleen een regionaal probleem is maar ook een landelijk probleem die een gezamenlijke aanpak vereist.

Aanpak

In zijn brief stelde de burgemeester enkele maatregelen voor om de overlast tegen te gaan. Zo zou hij graag zien dat sloten werden verbreed en bosschages verwijdert. De werkzaamheden zouden 150.000 euro moeten kosten. "Deze kosten zijn voor de gemeente te omvangrijk". Inmiddels is al besloten om in de omgeving geen maïs meer te verbouwen. De staatssecretaris was het er mee eens dat de aanpak van de problemen terplekke onvoldoende is. Hij stelde wel dat het een complex probleem is waarvan de oplossing eigenlijk in Albanië zelf ligt. "In Engeland fungeren de Albanezen hetzelfde als hier de Poolse arbeiders" vertelde Klijs. Hij pleitte voor een gezamenlijke aanpak maar zag wel in dat dat moeilijk is. Er is wel contract met de andere zeehavens zoals met die in Zeeland.

Landelijk

Ook Mark Harbers was het met Klijs eens dat de gemeente Moerdijk niet alleen de problemen kon oplossen. "Dat moet landelijk gebeuren en zelfs internationaal". Hij vertelde geen cijfers te hebben over de slagingskansen voor de Albanezen om Engeland zonder kleerscheuren te bereiken. "Wel denken we te weten dat er in Albanië mensen zijn die geld verdienen aan de reizen van hun landgenoten naar het, volgens hen beloofde land".

Regelmatig controleren

Echt overlast is er in Zevenbergschen Hoek nog niet geweest maar dat komt omdat de boa's, de politie en de gemeente zelf regelmatig controleren en de achtergelaten rommel opruimen. "Door alles iedere dag op te ruimen voorkomen we dat er een soort tentenkamp ontstaat zoals bijvoorbeeld in Calais in Frankrijk". Klijs: "Wel wordt er wel eens een vrachtwagenchauffeur erg boos". Aan het eind van het bezoek vertelde Harbers dat de ambassadeur van Albanië in Nederland heeft beloofd aandacht aan het probleem te besteden. Klijs: "We kunnen het nog mannen maar niet oplossen, Ik vraag dan ook geen zakken met geld maar wel steun bij de regering. De staatssecretaris beloofde dat te geven.[l]

Streepland

Streepland is een populaire verzorgingsplaats tussen op het gemeenschappelijke trajectdeel van de autosnelwegen A16 en A59 en ligt tussen de knooppunten Zonzeel en Klaverpolder. De plek ligt dicht tegen Zevenbergschen Hoek. Streepland staat ook nog bekend onder de oude naam 't Hoekske. Veel vrachtwagenchauffeurs maken hier een laatste stop voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk rijden. Veel Albanezen zagen afgelopen zomer hun kans schoon om vanuit Streepland mee te liften. Daarvoor bivakkeerden ze in zelfgemaakte schuilplaatsen nabij de verzorgingsplaats in het maïsveld en in bosjes.

Een door Albanezen ingerichte schuilplaats bij Streepland. FOTO BOA MOERDIJK