Het toegestroomde publiek luistert naar de speech van burgemeester Klijs. FOTO ALEXANDER VINGERHOEDS
Het toegestroomde publiek luistert naar de speech van burgemeester Klijs. FOTO ALEXANDER VINGERHOEDS Foto: Alexander Vingerhoeds

'Belangrijk om mensen niet in de steek te laten'

ZEVENBERGEN - De gemeente Moerdijk staat komend jaar voor grote uitdagingen. Volgens burgemeester Jac Klijs gaat het op vele fronten goed, maar blijft het zaak om problemen bijtijds te voorkomen. Hij vindt het belangrijk dat bijvoorbeeld kwetsbare mensen op tijd hulp krijgen.

DOOR MONIQUE JANSEN

Dat vertelde Klijs in zijn speech tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis van Zevenbergen. Het is belangrijk dat de gemeente inwoners met problemen tijdig in beeld krijgt, zodat "we mensen niet in de steek laten."

Meervoudige problemen

In de gemeente Moerdijk wonen relatief veel mensen met meervoudige problemen. Dat kunnen bijvoorbeeld personen zijn met psychische problemen die ook geldzorgen hebben. "Vroeger werden mensen opgevangen door bijvoorbeeld de kerk en de omgeving. Zo werden problemen eerder gesignaleerd. Tegenwoordig is dat anders. Om problemen te voorkomen, moeten we op tijd signaleren, zodat we mensen beter kunnen helpen en hen niet in de steek laten", memoreert Klijs. Dat is een mooi streven, maar wel één die de gemeente behoorlijk wat geld kost vanuit het sociaal domein.

Economie vaart wel

Gelukkig kon Klijs constateren dat het ook erg goed gaat in de gemeente Moerdijk. De economie staat er goed voor, waardoor er volop banen worden aangeboden. Het dorp Moerdijk is na moeilijke jaren in een rustig vaarwater beland. Veel mensen besloten om toch in het dorp te blijven wonen en er zijn nieuwe inwoners bijgekomen. Daarnaast constateert Klijs dat ook de Moerdijkse politiek het prima doet. De lokale fracties gaan goed met elkaar om en slagen erin om tot snelle besluitvorming te komen.

Gele hesjes

Toch was de burgemeester niet louter positief. Hij verwees naar de protesten in Frankrijk waar demonstranten met gele hesjes al maanden protesteren tegen de overheid. "Steeds meer groepen voelen zich in de steek gelaten. Ik voorspel dat het ook hier erger wordt. Als je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je voor de subsidie van de Tesla van een ander moet betalen, dan wringt dat", maakte Klijs een verwijzing naar het klimaatbeleid.

Burgerparticipatie

Toch kan de Moerdijkse gemeentepolitiek ook daar verschil in maken. Contact tussen inwoners en de lokale politici is belangrijk. Daar moet volgens Klijs volop in worden geïnvesteerd: "Zodat we aan de basis van problemen komen en niet alleen maar volgen. Burgerparticipatie is wat dat betreft belangrijk. De kunst is om dat wat 'buiten' komt naar 'binnen' te halen." Hij vindt het belangrijk dat inwoners zelf met ideeën komen en ook de mogelijkheid krijgen om die uit te voeren: "We zijn al goed bezig met de stads- en dorpstafels, maar als we hierin verder investeren kunnen we koploper worden." Hij sloot af met een quote van de schrijfster Annie M.G Schmidt: "Lachen mag van God, maar laten we vooral lachen om onszelf."[l]