Het stadhuis krijgt nieuwe glas-in-lood-panelen. FOTO MONIQUE JANSEN
Het stadhuis krijgt nieuwe glas-in-lood-panelen. FOTO MONIQUE JANSEN Foto: Monique Jansen

Klussen aan Mauritshuis en Stadhuis vallen duurder uit

KLUNDERT/WILLEMSTAD – De kosten voor de verbouwingen in het Mauritshuis in Willemstad en het stadhuis in Klundert vallen hoger uit dan begroot. Daarom heeft de gemeente Moerdijk besloten om de aanbestedingsprocedures voor deze twee klussen stop te zetten.

DOOR MONIQUE JANSEN

Het is de bedoeling dat het Mauritshuis wordt voorzien van een lift en van vloerisolatie. Het stadhuis in Klundert krijgt nieuwe glas-in-lood-panelen.

Hogere bouwkosten

De werkzaamheden worden vanwege de hogere kosten voorlopig niet uitgevoerd. Er spelen meerdere redenen voor deze tegenvaller. De bouwkosten blijken hoger uit te vallen. Ook is er een dure afkoopregeling bijgekomen. Daarnaast is er bij het berekenen van de kosten geen rekening gehouden met de leges.

Btw-fout

Daarnaast heeft de gemeente bij het Mauritshuis een fout gemaakt. Er werd vanuit gegaan dat de BTW was te verrekenen, maar dat blijkt niet het geval. Een fiscalist bekijkt nu in opdracht van de gemeente of er alsnog een mogelijkheid is dit wel te doen. Een belastinginspecteur dient daar dan wel akkoord mee te gaan.

Forse overschrijding

De twee aanbestedingen leverden beiden twee inschrijvingen op, maar in beide gevallen zou de begroting dan met 100.000 euro worden overschreden. Daarom dient er een nieuw raadsvoorstel te komen, waarin de raadsleden gevraagd wordt om meer geld beschikbaar te stellen. Dit gebeurt binnenkort. Daarna volgt een nieuwe planning met werkzaamheden. Daarbij wordt rekening gehouden met evenementen en huwelijken die zijn gepland in het Mauritshuis en het Stadhuis.[l]