Marcella Roks liep zelf vorig jaar drie marathons.
Marcella Roks liep zelf vorig jaar drie marathons. Foto: Marjanne Dijkstra

Roks: 'Ik maak de trainingen lekker afwisselend'

FIJNAART - Door en rondom Fijnaart vindt woensdagavond 6 februari de 24RunningFijnaart Night Run van vijf kilometer plaats. De hardloopwedstrijd is de afsluitende run voor de deelnemers die veertien weken hebben getraind om van nul naar vijf kilometer hardlopen op te bouwen, maar iedereen mag aanhaken zodat het een mooi hardloopevenement wordt, zo vertelt initiatiefneemster Marcella Roks.

DOOR MARJANNE DIJKSTRA

Op haar werk bij sportwinkel Decathlon gaf Roks al langer training op de hardloopafdeling. "We begeleidden dan een groepje klanten naar vijf kilometer hardlopen. Ik zag wat een voldoening hen dat bracht en bedacht een mogelijkheid om het mee te nemen naar hier. Tegelijkertijd kwam uit de bootcampgroep in Fijnaart ook de vraag of er iemand was die hardlooptraining kon geven. En zo startten we twaalf weken geleden met 34 man om op te bouwen naar vijf kilometer hardlopen."

Marathons
Hardlopen is altijd al Roks' passie geweest en werd haar met de paplepel ingegoten. Vanaf haar zesde jaar loopt Marcella al hard bij AVS'90 in Standdaarbuiten, aangemoedigd door haar vader, die ook een fanatiek loper is. "Hij ging altijd mee naar wedstrijden en we hebben dezelfde passie. Op mijn 15e ben ik in Roosendaal gaan trainen bij talentengroep FIRST. De trainingen daar waren hard, ik deed veel mee aan wedstrijden en trainingskampen. Ik kreeg helaas ook een aantal blessures waar ik aan moest worden geopereerd en moest steeds herstellen." De afgelopen jaren liep ze vier marathons. Nu doet ze het iets rustiger aan. "Ik liep in een jaar tijd in Rotterdam, Etten-Leur en Zeeland en ik merk dat ik nu even pas op de plaats moet maken. Het training geven helpt me daar ook wel bij. Mijn snelste marathon (3.35.02) liep ik trouwens in 2017 op mijn verjaardag in Etten-Leur."

'Hardlopen is mijn passie'

Regelen
Elke woensdagavond en zondag traint de groep van Roks. "Omdat er zoveel tempoverschil in de groep zat, besloot ik er een evenement van te maken. Zo kunnen andere mensen ook meedoen. Er moest wel een en ander voor worden geregeld zoals vrijwilligers die bijvoorbeeld het verkeer regelen en de nodige vergunningen bij de gemeente." Dat het hardlopen leeft in Fijnaart blijkt uit dat al bijna 20 mensen zich hebben aangemeld om mee te lopen op 6 februari. Ook kreeg Marcella zoveel vragen dat ze donderdagavond 24 januari een tweede hardloopgroep voor startende lopers begint. "Ik probeer de trainingen leuk en afwisselend te maken met bijvoorbeeld estafettes en een spelletje."

Praktisch
De start en finish van de 24RunningFijnaart Night Run zijn voor de Parel aan de Prinses Margrietstraat in Fijnaart. Meer informatie is te vinden op op de Facebookpagina www.facebook.nl/24RunningFijnaart. Aanmelden (voor 4 februari) kan via een privébericht op Facebook of via marcella_roks@hotmail.com. Kosten bedragen 2 euro, contant te betalen bij het afhalen van het startnummer.