De jubilarissen werden in de bloemetjes gezet. FOTO TIES STEEHOUWER
De jubilarissen werden in de bloemetjes gezet. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Niervaertkoor huldigt trouwe leden

KLUNDERT – Tijdens de jaarvergadering van de Gemengde Zangvereniging Niervaert, beter bekend als het Niervaertkoor huldigde de voorzitter Jacques van den Ing twee leden die er 40 jaar bij het koor op hebben zitten.

DOOR TIES STEEHOUWER

Loes Lokate-Van Slobbe (63) en Anneke Beek-Tetrode (83) kregen van de voorzitter veel mooie woorden, een bos bloemen en veel kusjes. Vooral dat laatste geeft aan dat het Niervaertkoor niet zomaar een koor is maar één grote familie.

Familie

Een familie waarbij Loes en Anneke zich prima thuis voelen. Beiden wonen in Zevenbergen maar hadden om de vergadering te bezoeken het toch gewaagd om ondanks de sneeuw naar Klundert te komen. Op de vraag waarom ze juist op een koor in Klundert zitten antwoorden ze in koor dat het altijd gezellig is op de oefenavonden, de optredens en de vele uitjes. Anneke Tetrode: 'Toen ik 40 jaar geleden een zangavond bezocht bij café Leys in Klundert was ik meteen verkocht en werd lid'. Loes was pas 23 jaar toen ze lid werd. In die tijd werden er veel mensen lid van het Niervaertkoor omdat het toen een van de beste koren was in de westhoek van Noord-Brabant was. De optredens van het koor zorgden er toen altijd voor dat de voormalige RK kerk in Klundert altijd propvol zat. Onder leiding van de toenmalige dirigent Wim Hommel werden er de prachtigste missen ingestudeerd en uitgevoerd van grote componisten.

70 jaar

Vooral dat laatste was een van de redenen dat Anneke Tetrode lid werd van het koor. Voor Loes Lokate waren het zingen van semiklassieke werken en musicals de voornaamste redenen om lid te worden. Dit jaar vierde het koor haar 70-jarig bestaan, Voorzitter Van den Ing memoreerde dat het vooral door deze viering een fantastisch jaar is geweest. Een jaar met een gouden glans maar ook met een zwart randje omdat de dirigent Patrick van Dessel het koor verliet. De secretaris, Corrie van Brecht vertelde dat het bestuur op zoek is naar een nieuwe dirigent en dat dat niet makkelijk is. 'Omdat die altijd van buiten moet komen gaat er om naar Klundert te komen veel reistijd in zitten en dus veel uren en dat maakt het erg duur voor de bijna 30 leden'.

'Moeilijk om dirigent te vinden'

Mannenstemmen

Dat ledenbestand is een voortdurende zorg voor het bestuur. Vooral het ontbreken van mannelijke zangers is zorgelijk. Voor het jubileumconcert werden er dan ook mannen van bevriende koren van buiten Klundert ingevlogen. Van Brecht vertelde dat men er aan denkt om de alten uit het koor de tenorstemmen te laten zingen. 'Dat hebben we in het verleden ook wel eens gedaan en dat ging prima'. Om haar woorden kracht bij te zetten klonken vanuit de grote zaal van de Niervaert op dat moment de sonore stemmen van de zangers van het Westhoeks Mannenkoor, waar ze uiteraard geen gebrek hebben aan mannenstemmen.[l]