Herinneringen aan de oude gemeenten in één grote vitrine. FOTO TIES STEEHOUWER
Herinneringen aan de oude gemeenten in één grote vitrine. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Herinneringen aan de oude gemeenten in één grote vitrine

MOERDIJK – In de zijhal van de hal in het stadhuis in Zevenbergen staan vijf vitrines waarin herinneringen staan aan de vijf gemeenten die tot 1997 zelfstandig waren. Dat waren Zevenbergen, Klundert, Fijnaart, Standdaarbuiten en Willemstad.

DOOR TIES STEEHOUWER

Deze kernen werden op 1 april van dat jaar samengevoegd tot de gemeente Zevenbergen. Omdat men toen vond dat deze naam niet echt bekend was in den lande werd er een prijsvraag uitgeschreven voor een andere naam. Dat werd de gemeente Moerdijk.

Inrichting

Kort daarna werd er, na een vragen vanuit de heemkende kringen, besloten om zes vitrines in de richten waarin spullen uit het heden en verleden van deze vijf kernen te zien zouden zijn. Vijf vitrines kwamen in de zijhal te staan en die van Klundert werd boven in een van de kamers gezet. De vitrines werden ingericht door de heemkundekringen Die Overdraghe uit Klundert, Willem van Strijen uit Zevenbergen, De Willemstad, Fijnaart en Heijningen en 't Sandt daer buyten. In een vitrine werden de voorzittershamers en de ambtsketens van de voormalige burgemeesters tentoongesteld. Na 20 jaar vertonen de vitrines ouderdomsverschijnselen en ook is de beveiliging is volgens de heemkundekring uit Klundert niet meer van deze tijd. Redenen genoeg om ze te vervangen.

Sluitgewicht

In de vitrine van die kring zat onder andere een zogenaamd sluitgewicht uit 1786, de armenbus en een droogstempel. Ze zijn inmiddels overgebracht naar de vitrines in de Stad Klundert en kunnen iedere zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur worden bekeken. Ze zijn in het gemeentehuis in Zevenbergen onder andere vervangen door foto's van verdwenen panden uit Klundert. Het is de bedoeling dat datgene wat in de vitrines wordt tentoongesteld zo nu en dan vervangen wordt. Het nadeel van de plek in de zijhal van het gemeentehuis is dat niet iedereen die het gebouw bezoekt de vitrines ziet. Ze staan wat achteraf. Daarom is volgens de medewerker van de gemeente Paul van Lieshout besloten om binnen afzienbare tijd alle voorwerpen onder te brengen in een grote vitrinewand die komt te staan in het midden van de hal daar waar het grote koperen beeld staat. Dat zal naar verwachting gebeuren nadat de hal is gerenoveerd. "Veel meer mensen dan nu zullen dan kennis kunnen nemen van de historie van de voormalige kernen die nu samen de gemeente Moerdijk vormen'.[l]