Groepjes brainstormen over de toekomst van de Willemstadse scholen. FOTO TIES STEEHOUWER
Groepjes brainstormen over de toekomst van de Willemstadse scholen. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Is Willemstad op weg naar één schoolgebouw?

WILLEMSTAD – Als er een ding duidelijk werd op de brainstormavond in buurthuis Irene dan was het wel dat de mensen uit Willemstad na 20 jaar, van beloftes over een multicultureel centrum het zat zijn. In die 20 jaar zagen ze diverse plannen voorbij komen en zelfs reed er een complete gebouwentrein door de stad maar wat er kwam, geen centrum. Massaal waren de inwoners naar het buurthuis gekomen om iets concreets te horen over de plannen maar,nee hoor. Er werd wel veel gepraat maar geen spijkers met koppen geslagen.

DOOR TIES STEEHOUWER

Tijdens het eerste uur van de bijeenkomst luisterden ze nog geduldig naar de woordenbrij maar toen een van hen begon te morren, kwamen ook de anderen los. Max Hoefeijzers was ingehuurd om de avond in goede banen te leiden en iets te vertellen hoe het onderwijs zich de komende jaren zal gaan ontwikkelen. Twee leden van de MR van de Singelschool en de Willem de Zwijgerschool vertelden hoe ze op het idee waren gekomen om te komen in Willemstad een multicultureel gebouw van de grond te krijgen. Ze deden dat door een dag uit het leven van een gemiddeld gezin in Willemstad te beschrijven. Uit hun verhaal bleek dat er heel wat afgereisd moet worden om de kinderen naar de school, de gymzaal, het kinderdagverblijf, de balletles, de logopedie en de sportvelden te krijgen. Hun conclusie was eigenlijk dat een dergelijk gebouw in Willemstad niet alleen wenselijk was maar zelfs noodzakelijk.

Projectleider

De dames stapten drie jaar geleden naar de gemeente Moerdijk en die stelde Wendy Roelen aan als projectleider. Die ging voortvarend te werk en daar waren de dames best tevreden mee, en zelfs verbaasd over. Daarna kregen Ad Goossens van het openbaar onderwijs en Lucienne Hoogwerf van de Stichting de Waarden voor interconfessioneel onderwijs het woord. Goossen vertelde het een goede zaak te vinden dat er in Willemstad keuze mogelijk bleef tussen de twee scholen. 'De openbare Willem de Zwijgerschool groeit uit zijn jasje dus een multicultureel gebouw met daarin de beide scholen is meer dan noodzakelijk om recht te doen aan de moderne manieren van onderwijs'. Ook Hoogewerf was die mening toegedaan.

Wethouder

Omdat de zaal inmiddels wat meer concreter zaken wilde horen begonnen sommigen te morren. Aanleiding voor wethouder Eef Schoneveld om te vertellen dat het zijn droom was om een school te bouwen waar iedereen zich in vinden kon. De zaal nam met deze informatie geen genoegen en wilde horen hoe het nu zat met de voortgang van het project, de locatie en de datum van realisatie. 'We praten te veel, wordt het na 20 jaar geen tijd om aan de slag te gaan'. Van de vertegenwoordiger van de Waarden kreeg het publiek te horen dat ze een slag om de arm hield. Zij verdedigde zich met te stellen dat er scholen van de stichting zijn die er vaak slechter voorstaan dan de De Singel zodat er keuzes gemaakt moesten worden. Nog wat na morrend ging men daarna in groepjes aan de slag.[l]