Statenlid Ankie de Hoon neemt lokaal poolshoogte. FOTO TIES STEEHOUWER
Statenlid Ankie de Hoon neemt lokaal poolshoogte. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

CDA: 'Kruispunt Langeweg gevaarlijk'

LANGEWEG – Het Statenlid voor het CDA in de Provinciale Staten van Noord-Brabant Ankie de Hoon trotseerde het slechte weer in Langeweg om de situatie in ogenschouw te nemen van het kruispunt midden in het dorp.

DOOR TIES STEEHOUWER

Volgens de afdeling Moerdijk van het CDA is deze kruising met de N285 erg gevaarlijk. Dat is ook de mening van het bestuur van de plaatselijke buurtvereniging en van omwonenden. Enkele leden van het CDA, het bestuur van de buurtvereniging en een tiental omwonenden wisselden van gedachten in Eeterij en Feesterij De Droom over de situatie ter plekke en over mogelijke oplossingen.

Hachelijk avontuur

Dat eerste ging nog wel maar oplossingen vinden viel nog niet mee omdat men het er al snel over eens was dat het vooral een kwestie van mentaliteit is. De kruising op zichzelf is vrij overzichtelijk maar door het gedrag van de mensen die er over razen is oversteken een hachelijk avontuur. Of er meer ongelukken gebeuren dan op vergelijkbare kruisingen kon niemand van de aanwezige zeggen maar voordat de weg werd opgeknapt gebeurden er wel veel ongelukken volgens Jenny van der Stee die op een steenworp afstand van de weg woont. 'De vrachtwagens rijden om zes uur in de morgen zo hard over de weg dat ik lig te schudden in mijn bed'. Vooral in de morgen en 's avonds neemt het verkeer er over flink toe. Dat komt door het vele sluipverkeer als het op de A16 weer eens vast zit.

Oversteken

Vooral 's morgens is het voor de schoolkinderen dan niet te doen om over te steken. Noodgedwongen rijden ze dan maar op het linker fietspad naar de middelbare school in Zevenbergen. Het Statenlid zag met eigen ogen dat er veel te hard wordt gereden. Op het stuk langs Langeweg mag er niet harder worden gereden dan 60 per uur. De Hoon: 'Als ik dit zo zie dan zou ik niet willen dat mijn eigen kinderen hier overstaken'. Tijdens het gesprek werden de mensen in De Droom op hun wenken bedient. Tegen halfvijf werd het steeds drukker op de weg. Omdat een enkele auto, komende vanaf Made af wilde staan naar Langeweg moest hij even wachten voor het tegemoetkomende verkeer. De auto's achter hem moesten daarom vol in de remmen.

Maatregelen

Vooral Theo van Oosterhout van de buurtvereniging had als nagedacht over eventueel te nemen maatregelen. Handhaving door de politie bij te snel rijden is de belangrijkste volgens hem maar ook een rotonde is een optie. Ankie de Hoon kwam met het idee voor slimme stoplichten. Hierbij reageren de stoplichten onder andere op de verkeersdrukte. Omdat de weg van de provincie is kunnen ze alleen in Den Bosch over eventuele maatregelen beslissen. Zij beloofde aan de slag te gaan maar merkte wel op dat het wel even kon duren voordat er maatregelen genomen gaan worden. Jenny van der Stee: 'Waarom hebben ze eigenlijk die flitspalen weggehaald, dat werkte toch prima'. Het plan is om over enkele jaren de hele Langeweg op te knappen.[l]