Koman's Vishandel bestaat al meer dan 100 jaar.
Koman's Vishandel bestaat al meer dan 100 jaar. Foto:

Ruim een eeuw vis van Koman's Vishandel

MOERDIJK – Koman's Vishandel is al jaren een begrip in de regio. Van Werkendam verhuisde het bedrijf ooit naar Moerdijk en in 2018 bestond de vishandel honderd jaar. Een dynamisch bedrijf, weet een van de eigenaren Niels Koman. "Een feestje staat zeker nog in de planning."

DOOR MARJANNE DIJKSTRA

Huub, de overgrootvader van broers Niels en Jaco Koman, startte op 11-jarige leeftijd door het overlijden van zijn vader met vissen in Werkendam en zijn moeder verkocht de vis aan de deur om in hun levensonderhoud te voorzien. Honderd jaar later bestieren zijn achterkleinzoons een groot en bloeiend bedrijf met vijfenveertig werknemers. Niels Koman vertelt: "We hebben in feite twee takken binnen het bedrijf: de vishandel en de palinghandel. We roken en verpakken de paling hier zelf voor hij verder wordt verkocht. Ons werk bestaat uit het kopen van hele of gefileerde vis en we leveren die op maat van de klant aan onder andere restaurants, hotels, instellingen en cateringbedrijven." Koman's Vishandel vaart ook zelf nog uit op het Hollandsch Diep om te vissen in de wintermaanden. Dit is volgens Niels Koman de beste tijd om te vissen. "Dan valt er veel regen en is er veel stroming zodat de vis door het troebele water makkelijker in het net terecht komt." De snoekbaars die wordt gevangen is voor consumptie, maar de voorn en brasem die wordt gevangen zijn bestemd voor de sportvisserij. "Die gaan levend in een grote tankwagen naar visvijvers waar mensen ze voor hun hobby weer uitvissen."

Duurzaamheid

In al die jaren is er veel veranderd weet Niels, die inmiddels zelf ook al zo'n vijfentwintig jaar meedraait. "Tegenwoordig is het allemaal veel sterieler en wordt alles gekoeld vervoerd. Dat was vroeger allemaal niet. Het vereist een andere manier van werken. We zijn ook met duurzaamheid bezig: onze koelbussen hebben zonnepanelen die de koeling van de goederen aandrijft. Dat scheelt weer benzine, normaal zou de motor namelijk die koeling aandrijven." Ook in de soort vis die wordt verkocht is wel wat veranderd, stelt Koman. "Hoewel, zalm al jaren op nummer 1 staat. We verkopen ook veel kabeljauw, tong, schol en gamba's. Schelvis is bijvoorbeeld een vis die we vroeger niet veel verkochten en tegenwoordig wel." Inmiddels namen zijn broer en hij al zo'n tien jaar geleden de zaak over van hun vader. "Het vak is er wel met de paplepel ingegoten. We woonden hier vroeger vlakbij dus waren hier al heel vaak te vinden. We houden van de interactie met de klanten en om hen een mooi product aan te bieden. Of mijn broer en ik nog wel eens over iets anders praten dan vis? Het gaat ook wel eens over gave auto's of over onze kinderen. Het is niet alleen maar werk", zegt hij lachend.

Nostalgie

Behalve vishandel aan horecazaken en instellingen, heeft het bedrijf aan Den Bels in Moerdijk ook nog een winkel voor particuliere verkoop. Koman: "Dat is ook een soort van nostalgie. Ooit is Koman's Vishandel natuurlijk ontstaan uit de verkoop van vis aan de deur." In de winkel kan iedereen terecht voor warm gerookte paling en zalm, en veel andere soorten vis. De winkel is geopend op maandag, dinsdag, woensdag en zaterdag van 8.00 uur tot 13.00 uur en op donderdag en vrijdag van 8.00 uur tot 16.00 uur. [l]