De Floes verheugt zich op het carnaval in Zevenbergen. FOTO MARLOT LEIJS
De Floes verheugt zich op het carnaval in Zevenbergen. FOTO MARLOT LEIJS Foto: Marlot Leijs

De Floes is niet zomaar een dweilband

ZEVENBERGEN – Toen de Suikerfabriek nog op volle toeren draaide klonk er door de Zevenbergen bij de aanvang en het einde van de werkzaamheden een sirene. In de toenmalige volksmond werd die De Floes genoemd. Dit geluid is inmiddels uit het geluidsbeeld van de stad verdwenen maar gelukkig is er ander geluid voor in de plaats gekomen, het veel mooiere geluid van de carnavalsband De Floes.

DOOR TIES STEEHOUWER

Veertig jaar geleden liet deze Floes al van zich horen. Niet opgericht door de werknemers van de fabriek maar door handballers van Groene Ster.

Genietbaar geluid

Door hun sport hadden de handballers lucht genoeg maar het moest alleen in goede banen worden geleid om uit de blaasinstrumenten een genietbaar geluid te krijgen. Daar zorgde in eerste instantie de legendarische Jo van Maurik voor. Een oefenlokaal lag voor het grijpen. Dat werd het toen nog houten clubgebouw van Groene Ster op het sportpark De Knip. Ver van de bebouwing zodat er flink geblazen kon worden. Later werd er iedere vrijdagavond geoefend bij Van der Hooft, Leven in de Brouwerij en daarna weer bij Verhoeven. Iedere vrijdag wordt er daar aan het uitgebreide repertoire gewerkt. Leo van der Heijden zwaait nu de dirigeerstok. Het repertoire is in der loop der jaren flink uitgebreid en gemoderniseerd.

Repertoire

Dat repertoire is niet mis en loopt van meezingers zoals De Woonboot en Hela Hola tot klassiekers zoals River Kwai, Het Dorp en het Slavenkoor. 40 jaar geleden werd er begonnen met 10 muzikanten, waarvan er zes er nog steeds bij zijn. Nu totaal 18 muzikanten, waarvan de meesten ook al vele jaren lid zijn. Een hechte groep dus. De huidige bezetting bestaat uit 8 trompetten, 3 tenorsaxen, 4 schuiftrombones en drie slagwerk mensen. Jan Pieter Leijs: 'We zijn op zoek naar een bassist(e) om de 11 mannen en 7 vrouwen te versterken'. Hoewel de club een echte carnavalsband is laten ze zich ook horen op dweilbandfestivals, braderieën en feestjes. 'Maar tijdens carnaval zijn we altijd in Zevenbergen, daar horen we thuis. De focus ligt altijd op het jaarlijkse carnaval met binnenkort voor de 39e keer het "Floesfestival" op vrijdag'.

Hechte groep

Het belangrijkste bij De Floes is de onderlinge vriendschap. 'De Floes bestaat uit een hechte groep vrienden die ook muziek maken'. Als carnavalsband begonnen treden ze ook vaak buiten carnaval op. Naast een aantal optredens op de Veluwe en langs de Nederlandse kust mag als absoluut hoogtepunt genoemd worden een tiendaags verblijf in het Spaanse Lloret de Mar in mei 2003. Hun jubileum ze vieren met een receptie en een brunch op carnavalsmaandag om 12.00 uur in zaal "Bij Verhoeven". Voor de brunch zijn Stichting Carnaval, alle carnavalsverenigingen, oud leden en belangrijke personen die veel voor de Floes doen of hebben gedaan uitgenodigd. Bij de receptie is iedereen welkom. 'Vlak voor de receptie presenteren we ons op een ludieke manier aan Zevenbergen.'[l]