Elk jaar komen meer toeschouwers naar de lichtjesoptocht kijken. FOTO PETER BRAAKMANN
Elk jaar komen meer toeschouwers naar de lichtjesoptocht kijken. FOTO PETER BRAAKMANN Foto:

Lichtjesoptocht trekt steeds meer publiek

STANDDAARDBUITEN – Het Zwammegat viert feest. De carnavalsstichting De Deurzetters bestaat 50 jaar. Dit is 12 januari uitgebreid gevierd tijdens het Westhoekfeest. De Deurzetters doen hun naam eer aan, dit jaar wordt voor de 32e keer de in omstreken en verder geroemde lichtjesoptocht gereden. En ook bouwclub De Markbouwers bestaan 33 jaar. Een carnavalsjubileum! Elk jaar komen er meer toeschouwers naar dit spektakel van licht en muziek kijken. Dat vergt een goede organisatie.

DOOR ELLES JANSEN

"Als de eerste verlichte wagen de markt op komt rijden, dan krijg ik kippenvel en ben ik ongelooflijk trots dat we dit met onze bouwers weer bereikt hebben", vertelt Kelly Molewijk, secretaris van de carnavalsvereniging De Deurzetters.

20.000 bezoekers Het is een hele organisatie. Wat 32 jaar geleden begon als een probeersel om meer toeschouwers bij de optocht te krijgen is uitgegroeid tot een van de grootste evenementen binnen de gemeente Moerdijk. "Er zijn 25 inschrijvingen voor deelname", vertelt Kelly. "Uit ons dorp doen er 5 grote wagens mee, 3 klein en lopen er 3 verlichte groepen." De andere deelnemers komen uit omliggende dorpen zoals Willemstad, Fijnaart, Noordhoek, Klundert, Oud Gastel, Dinteloord en Oud-Beijerland. "Er is zelfs een inschrijving uit Kaatsheuvel binnengekomen", lacht Kelly. En ook uit België rijdt wederom een wagen uit Wuustwezel mee. Er komen toeschouwers uit het hele land, zelfs uit de noordelijke provincies. "We rekenen op 20.000 toeschouwers."

Uit Engeland Vroeger werden de carnavalswagens gebouwd door de wijkverenigingen. Als het optocht was deden alle inwoners van Zwammegat mee in de optocht en stond er niemand aan de kant te kijken. De oprichter van de Carnavalsvereniging was op vakantie in Engeland en zag daar een lichtjesoptocht. Hij besloot dit in zijn eigen dorp te promoten met als gevolg dat er dat jaar al veel mensen kwamen kijken. Inmiddels is er veel veranderd. Sommige wagens hebben 8 kilometer lichtsnoer verwerkt in hun praalwagen. Er rijden ook wagens met 'ouderwetse bollampjes'. Elke wagen heeft zijn eigen aggregaat want naast al het licht en de bewegende onderdelen is er ook muziek. "Elke wagen krijgt vier momenten in het parcours om een licht en geluidshow te geven.

Organisatie Het vijfkoppige bestuur van de Deurzetters heeft zijn handen vol aan de organisatie. "We hebben gelukkig heel veel vrijwilligers anders krijgen we de organisatie niet rond", legt Kelly uit. Er is een calamiteitendraaiboek dat met de burgemeester, brandweer en politie wordt besproken. Het dorp wordt vanaf 18.00 hermetisch afgesloten. Dan mag er geen auto meer in. "s Ochtends worden de straten waar de stoel langskomt al autovrij gemaakt. Er zijn 22 verkeersregelaars, verpleegkundig personeel, 18 juryleden. Gelukkig heeft de carnavalsvereniging subsidie van Gemeente Moerdijk gekregen en zijn er ook sponsoren. "We worden steeds groter, maar dat kost ook meer geld", aldus Kelly. "We moeten ook twee wagens van Rijkswaterstaat inhuren om de file op de snelweg te begeleiden."

Spektakel Omdat er zoveel bezoekers komen en Standdaarbuiten maar twee café heeft, is er ook een grote feesttent en diverse eetkraampjes voorzien de feestvierders van drank en eten. "De mensen moeten zich toch van 17.00 tot 19.30 uur vermaken." De Prins en Nar zijn erg trots op hun Zwammegat. "Ze gaan alle bouwclubs langs tijdens het bouwen van de wagens en tonen grote betrokkenheid", aldus Kelly. Omdat de jeugd ook al op jonge leeftijd meelopen in de optocht en op de praalwagens staan is de toekomst van de lichtjestocht nog jaren veiliggesteld.[l]

Komt u ook kijken? Zaterdagavond 1 maart. Meer informatie op www.lichtjesoptocht.nl