In 't Kleigat zijn ze gek op het bouwen van grote wagens. FOTO'S TIES STEEHOUWER
In 't Kleigat zijn ze gek op het bouwen van grote wagens. FOTO'S TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Optochten trekken door steden en dorpen

MOERDIJK – Ook in de kernen van de gemeente Moerdijk wordt dit jaar weer het carnavalsfeest gevierd. Soms gebeurt dat uitbundig maar ook zijn er kernen waar het Vastenavondfeest minder en zelfs helemaal niet wordt gevierd. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de ligging van de gemeente Moerdijk.

DOOR TIES STEEHOUWER

Nog tot rond 1810 hoorde een groot deel van de huidige gemeente Moerdijk bij Zuid-Holland. Het gevolg hiervan is dat de kernen Willemstad en Klundert tot de dag van vandaag een protestants christelijke signatuur hebben en dat daardoor in die plaatsen het carnaval slechts minder wordt gevierd.

Loeren

In Willemstad werd 30 jaar geleden nog carnaval gevierd. De stad deed dat toen onder de naam Kakeldonk. Sinds een paar jaar wordt er door de twee scholen in de stad op vrijdagmorgen weer een optocht gehouden. In Helwijk is de optocht op vrijdagavond. Tien kilometer verderop in Klundert viert men carnaval onder de naam Loerendonck. Dit omdat in de eerste jaren de mensen de optocht bekeken vanachter de gordijnen. Dit jaar wordt de optocht gehouden op zaterdag onder het motto 'Houtum vast é.' Voor het eerst is er geen prins. De laatste prins Walter ven Hattum heeft verleden jaar zijn steek aan de wilgen gehangen. Jeugdprins Marijn neemt zijn taak over.

'Geen prins in
Loerendonck'

Kleigat

Tussen Willemstad en Klundert ligt Fijnaart dat tijdens carnaval Kleigat heet. In het dorp zijn liefst drie optochten en dat geeft wel aan dat carnaval in Fijnaart de laatste jaren flink in de lift zit. Het motto is dit jaar 'B'etoverd Deur Dun Leut.' In een sprookjesachtige carnavalskrant staat een uitgebreid programma. Op vrijdag is de scholenoptocht, op zaterdag de grote en op dinsdag de mini optocht. Tonny Vos zal als prins Toon de leutstoeten aanvoeren. In het dijkdorp Noordhoek, dat tijdens carnaval Kantemaaiersgat heet wordt de optocht op zondag gehouden. Die is al jaren heel lang en dat komt goed uit omdat de dijken van het dorp ook heel lang zijn, Traditiegetrouw doen er altijd veel grote wagens van buiten mee.

Zevenbultelaand

In Zevenbergen treedt er dit jaar een spiksplinternieuwe prins aan, prins Wilfried dun eerste. Die zit dit jaar indachtig het motto We zitte-n-op Rooze, op rozen. Het carnaval in Zevenbergen leeft als nooit te voren. Sommigen noemen het dan ook de carnavalshoofdstad van de gemeente Moerdijk. In de hele stad is er de laatste weken, geheel gratis een hele dikke De Bult op de mat gevallen. Het is niet te hopen dat de kat toevallig achter de brievenbus zat.

Slikgat

Zaterdag wordt de kinderoptocht gehouden en dinsdag de grote. Enkele kilometers naar het westen ligt Langeweg dat tijdens carnaval Slikgat heet. Tot 1910 was dat nog Slijckgadt maar dat vonden ze toen maar niets. Het kan verkeren. De optocht wordt op zaterdag gehouden. De Slikgatse Kemphanen tekenen voor de organisatie.

'Ook zomercarnaval in Snerkersdurp'

Gouden tijd

In het dorp Moerdijk, dat tijdens carnaval Spieringkruiersdurp heet, hebben ze als motto Tis unne gouwe tijd gekozen. Robert Vreugdenhil zal als prins Johan Willem Friso den dertiende de carnavalskar trekken. De optocht is op zaterdagmiddag. In Snerkersdurp dat normaal Zevenbergschen Hoek heet houden ze de optocht op maandag. In het houden van optochten hebben ze daar ervaring omdat ze tijdens het zomercarnaval ook al samen de straat opgaan.[l]

De carnavalsclub MMML speelt graag toneel.