Prins Toon I
Prins Toon I Wen's fotografie

Klexit nadert snel!

FIJNAART - Een referendum had Prins Toon den Eerste van 't Kleigat (Fijnaart) niet nodig. Deze leutige hoogheid weet namelijk precies wat zijn onderdanen willen: een Klexit! Het Kleigat is sterk en zelfstandig. Het Kleigat neemt haar eigen beslissingen. Kleigatters laten zich niet langer de wet voorschrijven door de overheersers in Zevenbergen. Het Kleigat is een bijzonder eiland van leut en liefde, dat beschermd moet worden. “Dus het Kleigat kiest haar eigen toekomst” zo stelt Prins Toon I zelfverzekerd.

Moeizame onderhandelingen succesvol afgerond
Na langdurige en bikkelharde onderhandelingen met onderhandelaar wethouder Jack van Dorst ging de gemeente Moerdijk uiteindelijk en schoorvoetend akkoord met het eisenpakket van onze prins. Prins Toon den Eerste werd tijdens het gehele onderhandelingsproces unaniem gesteund door zijn leutkabinet: Nar Cootje, vrouwke Melanie en de rest van het gevolg. Van verdeeldheid in zijn leutkabinet, zoals in Groot Brittannië, was geen enkele sprake. Zijn Klexiteers stonden onze leutvorst steevast met raad en daad bij, dag en nacht.

Formele uittreding een historische gebeurtenis
Zaterdag 2 maart om 13.00 uur is de Klexit een feit. Op de Voorstraat, in het centrum van het Kleigat zal namens de gemeente Moerdijk wethouder Jack van Dorst de volledige zeggenschap overdragen aan Prins Toon I. Deze formele en historische plechtigheid zal plaatsvinden op het bordes van WG makelaars/Service apotheek. In het bijzijn van alle Klexiteers en Kleigatters alsmede de (inter)nationale media zal wethouder Van Dorst de bijbehorende symbolische sleutel overhandigen aan onze prins. Steek de Kleibatsersvlag uit en zorg dat je ooggetuige bent van deze unieke, onvergetelijke en historische gebeurtenis.

Feestelijke optocht
De succesvolle Klexit-strategie heeft overigens inmiddels de aandacht getrokken van de Britten, in het bijzonder van premier Theresa May. “Make that the cat wise” zou ze aanvankelijk gezegd hebben toen zij door inlichtingendienst MI7 op de hoogte werd gebracht van de ontwikkelingen in het Kleigat. Om na het verslag gelezen te hebben gelaten vast te stellen “We are walking behind the facts now. Prince Tony thin First from the Clayhole gives them in Sevenmountains from cotton and we participate for bacon and beans”.
Ter ere van de Klexit volgt onmiddellijk een feestelijke optocht door het Kleigat. In een fantastische uitdossing en/of met hun prachtige praalwagens zullen meer dan 20 afvaardigingen van verschillende gebiedsdelen binnen en buiten het Kleigat de verworven autonomie leutige luister bij zetten. Na afloop is er een grootse en feestelijke receptie in De Graanbeurs!

Klexin
Prins Toon is zoals zijn onderdanen weten, een zeer verstandige man. “Regeren is vooruitzien” aldus onze leutvorst. Want wie verstrekt nieuwe paspoorten en rijbewijzen? Wie leegt de kliko’s op woensdag? Wie veegt de straten? Wie gaat er zorgen voor een nieuw en gezellig centrum? Wie gaat toezien op onze veiligheid? Tsja, daar hadden de Klexiteers geen antwoord op. En daarom heeft onze prins een bijzondere back-stop regeling bedongen bij Jack van Dorst: de Klexin. Dinsdagavond 5 maart treedt het Kleigat na 77 leutige uren de gemeente Moerdijk weer binnen. Net op tijd om de kliko’s te laten legen! [l]

Wethouder van Dorst