Gerlinde Verheij toont een exemplaar van het boek 'Marks of Pride and Beauty'. FOTO MONIQUE JANSEN
Gerlinde Verheij toont een exemplaar van het boek 'Marks of Pride and Beauty'. FOTO MONIQUE JANSEN Foto: Monique Jansen

'Ik laat me niet tegenhouden door mijn littekens'

WILLEMSTAD - De expositie 'Marks of Pride and Beauty' hangt vanaf 11 maart in het gemeentehuis van Zevenbergen. Het is een bijzondere tentoonstelling, omdat de modellen op de foto poseren met ingrijpende littekens die zijn ontstaan door brandwonden, ziekte of ongevallen. Ook van de Willemstadse Gerlinde Verhey komt een foto te hangen.

DOOR MONIQUE JANSEN

De Utrechtse fotograaf Jan van Beijnhem bundelde alle foto's in een boek. De expositie streek op verschillende plekken neer en kreeg louter positieve reacties. Van Beijnhem wil zo laten zien dat mensen met littekens ook mooi en trots mogen zijn. Het gebeurt nog vaak dat iemand met bijvoorbeeld brandwonden op het strand commentaar krijgt of de vraag om zich te bedekken. De fototentoonstelling reist nu door Nederland.

Vleesetende bacterie

Gerlinde kreeg al op jonge leeftijd te maken met littekens. Zij werd geboren met een hartafwijking en onderging al vroeg een ingrijpende operatie, waarbij een rits achterbleef op haar borst. Deze aandoening maakte haar extra kwetsbaar. Zeven jaar gelegen werd de Willemstadse getroffen door 'necrotische fasciitis', oftewel een vleesetende bacterie. In eerste instantie hadden de artsen niet in de gaten wat er aan de hand was: "Het was winter en ik was was grieperig. Ik had een heftige keelontsteking en daarna ging mijn arm pijn doen. Dat werd steeds heftiger. Voor die zere arm kreeg ik een antibioticakuur, maar die sloeg niet aan. Na vijf dagen kwam ik op de Eerste Hulp terecht. Daarbij ontdekten dokters de vleesetende bacterie. Die was mij aan het vergiftigen."

Zware operatie

Een ingrijpende operatie was nodig om het leven van Gerlinde te redden. Haar arm werd opengesneden. Daarbij haalden chirurgen aangetast weefsel weg en kreeg haar arm via de open wonden lucht. Dagenlang lag Gerlinde in een geïsoleerde box op de intensive care. Pas na drie weken kon de huid worden gedicht door middel van een huidtransplantatie. "Het was een zware en hectische tijd. Mijn familie hielp om te zorgen voor mijn zoon die toen nog maar zes jaar oud was", blikt ze terug. Na alle ingrepen was Gerlindes arm flink gehavend: "Hij zag er uit als een rollade."

Acceptabel

Gerlinde onderging jaren na de zware ingreep nog vele operaties: "Het waren er meer dan dertig. Ik ben de tel kwijtgeraakt." Zo plaatsten chirurgen een spier uit haar been in haar arm. Op deze manier kan Gerlinde onder meer haar hand beter gebruiken. Ook kreeg ze intensieve handtherapie om er voor te zorgen dat er weer kracht terugkwam. Helemaal goed komt het nooit meer: "Het is nu acceptabel. Dat geldt ook voor de littekens. Je bent beschadigd, maar dit hoort wel bij mij. Ik laat me er niet door tegenhouden. Zo ga ik gewoon naar de sauna."

Fotoshoot

Via internet kwam Gerlinde in contact met Jan van Beijnhem. Voor zijn project had hij al wat heel wat foto's gemaakt. Het initiatief sprak Gerlinde erg aan: "Ik ga niet graag op de foto, maar Jan kon me erg op mijn gemak stellen. Ook werkte een visagist mee. Het was een professionele shoot. Alle foto's staan in het boek met verhalen die kracht geven. Een deel van de foto's hangt levensgroot op de expositie. In oktober werd het resultaat van 'Marks of Pride and Beauty' officieel gelanceerd. De foto's kregen alleen maar enthousiaste reacties. Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar Stichting Kind & Brandwond. Slachtoffers van brandwonden hebben veel gemeen met mensen met necrotische fascitiis. De behandeling heeft namelijk veel overeenkomsten. "Zelf ben ik betrokken bij de vereniging Necrotische Fascitiis en wij zijn ook gelinkt aan de Brandwondenstichting. Het is fijn om contact te hebben met lotgenoten. Het geeft een stuk herkenning dat erg belangrijk is", besluit Gerlinde.[l]

De expositie 'Marks of Pride and Beauty' hangt van 11 tot ongeveer 29 maart in het gemeentehuis en is te bezoeken tijdens de gebruikelijke openingstijden.