Prins Johannes den Eerste poseert met de gedecoreerden. FOTO TIES STEEHOUWER
Prins Johannes den Eerste poseert met de gedecoreerden. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Langeweg heeft er vijf vrienden bij

LANGEWEG - Direct na de sleuteloverdracht reikte Johan Claasen als prins Johannes den Eerste in de gymzaal, vijf Langewegse onderscheidingen 'Vriend van Langeweg' uit. Dat gebeurde na afloop van een sfeervolle gebedsviering waar bijna heel het dorp op af was gekomen.

DOOR TIES STEEHOUWER

De onderscheiding is een blijk van waardering voor personen die zich inzetten voor de Langewegse gemeenschap. De onderscheiding bestaat uit een speld, met de afbeelding van de Langewegse vlag, een oorkonde en een vermelding in het boek 'Vrienden van Langeweg' waarin alle onderscheiden personen worden opgetekend, met de argumenten waarom zij zijn voorgedragen voor deze onderscheiding. Dit boek krijgt een centrale plek in Langeweg, zodat het altijd ingezien kan worden. Het initiatief tot de onderscheiding is genomen door Carnavalsstichting De Slikgatse Kemphanen en de Wijkvereniging van Langeweg.

Vrijwilligers

Het comité 'Vrienden van Langeweg', onderdeel van de Wijkvereniging, zorgt voor de uitvoering. Personen of verenigingen die mensen willen voordragen voor deze onderscheiding, kunnen zich wenden tot het comité. De prins reikte vrijdag onderscheidingen uit aan Corry van Minderhout en Jolanda Aanraad. Beiden zijn vrijwilliger geweest bij de carnavalsstichting en hebben daar veel werk verricht, vooral op het gebied van de organisatie van carnavalsactiviteiten voor ouderen, deelname aan optochten en het verlenen van hand -en spandiensten bij de voorbereidingen voor carnaval. Ook hun inzet voor andere verenigingen en hun andere activiteiten voor kerkgemeenschap, ouderen, koor en blaaskapel hebben tot de voordracht voor de onderscheiding geleid.


Burgemeester

Lisette de Kort is jarenlang vrijwillig actief geweest in diverse functies bij het SKW. Daarnaast heeft ze zich ingezet ten behoeve van de kerkgemeenschap en heeft ze als vrijwilliger veel gedaan voor de kinderen op de Langewegse Mariaschool. Burgemeester Jac Klijs laat zich graag zien op Langeweg en draagt Langeweg een warm hart toe. Vooral buiten Langeweg laat hij zich positief uit over Langeweg. Een onderscheiding was er eveneens voor Nelly Martens, onverwachts overleden in april 2018. Nelly heeft veel voor diverse verenigingen in Langeweg betekend. Tot het laatst was zij actief voor de carnavalsstichting en voor het Sinterklaascomité. Daarnaast heeft zij zich jarenlang ingezet voor de Langewegse kerkgemeenschap.

Jos Martens

De onderscheiding werd overhandigd aan haar man Jos Martens. Namens de gemeente mochten Corry, Jolanda, Lisette en Jos een bos bloemen ontvangen uit handen van de burgemeester. De nieuwe 'Vrienden van Langeweg' kregen van de organiserende verenigingen een receptie aangeboden na afloop van de gebedsviering. De Langewegse oud-bakker, Ad Reniers, inmiddels 80 jaar oud, in zijn actieve bakkersleven tot in de wijde omgeving bekend om zijn overheerlijke slagroomtaarten, had voor deze gelegenheid zijn bakkerskunsten nog eens tentoongespreid en voor alle aanwezigen voor een slagroomgebakje gezorgd. Bijna 100 procent van de aanwezigen had zich carnavalesk verkleed. De muziek werd verzorgd door Chanson de la Vie en d' Eigeweskus. Diaken Bastiaansen leidde de dienst.[l]