Leerlingen BS de Toren planten een boom op de Nationale Boomfeestdag.
Leerlingen BS de Toren planten een boom op de Nationale Boomfeestdag. Akil Mazumder

Basisschool de Toren maakt Noordeloosstraat groener

MOERDIJK - Woensdag 13 maart is het de Nationale Boomfeestdag. Op deze dag planten ruim 115.000 leerlingen een boom. Dit jaar zal basisschool de Toren in Zevenbergen namens gemeente Moerdijk deelnemen. De 27 leerlingen van groep 6/7 planten die dag, samen met wethouder Jack van Dorst 5 honingbomen aan de Noordeloosstraat in Zevenbergen.

De Boomfeestdag start met een gesprek tussen wethouder van Dorst en de leerlingen over het belang van groen en bomen in de gemeente. Daarna wandelen ze gezamenlijk naar de Noordeloosstraat om de vijf honingbomen, ofwel de Styphnolobium japonicum, te planten. Het planten van de bomen sluit aan bij het segment ‘gevarieerde natuur’ binnen de Paraplunota Leefomgeving. Daarin staan speerpunten als vergroting van oppervlakte natuurgebied en aandacht voor biodiversiteit. Buiten dat is een groene omgeving ook nog eens gezond.

De jeugd heeft de groene toekomst

Het thema van de Boomfeestdag van 2019 is ‘ieder kind een boom’. Het streven is om elk kind in zijn of haar basisschooltijd minimaal één eigen boom te laten planten. De Boomfeestdag is voor kinderen vaak de eerste natuurervaring. Door deze positieve dag wordt hun interesse voor natuur en bomen gewekt en nemen ze dit de rest van hun leven mee.

Boomfeestdag voortaan op tweede woensdag van maart

De laatste jaren heeft de organisatie door de verkiezingen vaak moeten schuiven met de datum, omdat op verkiezingsdagen burgemeesters en wethouders, Commissarissen van de Koning en/of Gedeputeerden in de stemhokjes zitten en dus geen boom kunnen planten. Door het schuiven met de datum ontstond verwarring over wanneer de Boomfeestdag plaatsvond. Vanaf 2019 zal de Boomfeestdag daarom op de tweede woensdag van maart plaatsvinden.