De Oosterhoutse Nachtegalen bij Lake Tekapo.
De Oosterhoutse Nachtegalen bij Lake Tekapo. Oosterhoutse Nachtegalen

Nachtegalen ontvangen nieuwe uitnodigingen voor Nieuw-Zeeland

MOERDIJK - De zangers en zangeresjes (waarvan bijna de helft afkomstig is uit het Moerdijkse) van de Nachtegalen brengen goed nieuws mee naar huis.

Na een goed concert in de kartonnen kathedraal op vrijdag stond zaterdag een concert op het programma voor de Netherland Society Christchurch. De Nederlandse consul de heer Gerald van Looij was hierbij aanwezig. Hij heette de jeugd bij aanvang van harte welkom. Een bijzonder enthousiast publiek waaronder ook veel Nederlandse emigranten, was getuige van een bijzondere prestatie van de Brabantse zangers. Na afloop gaf de consul met een verwonderlijk "Wow......!"aan dat hij geen andere woorden kon vinden van dit concert door de Nachtegalen. Hij was zeer onder de indruk!

De jonge zangers kregen meteen een uitnodiging om opnieuw naar Nieuw-Zeeland te komen en dan ook het noorder eiland te bezoeken. Het jeugdkoor is dan zeker welkom om op de ambassade een concert te komen geven.

Zondag reisde de groep verder zuidwaarts naar een volgende stop in Timaru. Onderweg stond nog een concert op het programma in Geraldine.

In Timaru bezoeken de Nachtegalen de South Island Organ Company waar begeleider Jan Damen als eerste organist een gerestaureerd pijporgel bespeelde dat hersteld werd na de aardbeving in 2011. Verschillende optredens in Timaru vielen ook erg in de smaak bij het publiek. Dat bleek wel uit het feit dat ook hier vanuit het publiek een serieuze uitnodiging kwam voor een nieuw bezoek aan New Zealand.

Naast de vele optredens doen de jongens en meisjes ook heel andere ervaringen op. Zo deden ze een hike door het natuurschoon in Waimate en maakten ze een uitstapje naar het Lake Tekapo, een wondermooi meer omringd door de Alpen het Zuidereiland en zicht op Mount Cook met zijn eeuwige sneeuw. De reis gaat nog verder naar Culverden waar de jeugd een schooldag meedraait. Verder staan Waiau, Kaikoura en Cheviot nog op het programma.

Naar school in Nieuw-Zeeland

Uiteraard hebben jongens en meisjes van jeugdkoor de Oosterhoutse Nachtegalen niet alleen concerten op het programma staan tijdens hun tournee door Nieuw Zeeland.

In Culverden bezocht de Brabantse jeugd de Amuri school. Zo konden ze wat indrukken opdoen van het schoolsysteem (dat enigszins lijkt op het Britse systeem) aan de andere kant van de wereld. In Kaikura bezochten de jongens en meisjes de Hapuku school, een Maori school. Een hele bijzondere school waar Maori jeugd volgens hun eigen systeem onderricht wordt, waarbij de Maoricultuur uitgangspunt is. Er wordt daar 2-talig onderricht: In het Engels en in het Maori. De Nachtegalen kregen er door een Maori componist auditief een Maori lied aangeleerd. En natuurlijk werd er ook gezongen op beide scholen. De laatste dagen werden er ook nog optredens verzorgd in Kaikura, Cheviot en Waiau.

Op zondag start de vliegreis richting Nederland weer. Vanuit Christchurch zal de groep via Sydney naar Dubai vliegen. Daar wordt tijdens de tussenstop gebruik gemaakt om de stad te zien. De jeugd gaat zowel het oude als het nieuwe Dubai zien. En de snelste lift ter wereld gaat hen naar de 125 ste verdieping van de Burj Kalifa, het hoogste gebouw ter wereld, brengen.

Maandagavond worden de zangers weer terug verwacht op Schiphol. Daar staat weer de vertrouwde bus te wachten om hen -vol met mooie herinneringen en indrukken- weer naar West-Brabant te brengen. [l]