Gft wordt in zomer straks wekelijks opgehaald

MOERDIJK - Het college van burgemeester en wethouders wil het gft-afval komende zomer wekelijks laten ophalen. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan.

DOOR MONIQUE JANSEN

Hiermee komt het gemeentebestuur tegemoet aan de uitslag van een onderzoek waarin 77 procent van de Moerdijkers deze wens uitte. De gft-wagen rijdt dan elke week door de straten in juni, juli en augustus. Het gaat om een proef. Tijdens en na afloop volgt er een evaluatie. Op basis daarvan bepaalt de gemeenteraad of er in 2020 voortgang wordt gegeven aan het wekelijks ledigen van de gft-bak.

Restafval

Wethouder Jack van Dorst hoopt dat op deze manier minder etensresten bij het restafval belanden. Tijdens de hete zomer van vorig jaar gooiden bewoners in de gemeente Moerdijk deze overbodige voedselwaren massaal bij het restafval. Dit gebeurde om te vermijden dat het gft-vuilnis ging stinken. "Dat is eigenlijk ongewenst. We willen juist dat er minder restafval wordt geproduceerd", vindt Van Dorst. De proef kost naar schatting 120.000 euro. Dit voelt de burger nog niet in zijn portemonnee. De gemeente zet hiervoor de algemene middelen in. Volgend jaar stijgt de afvalstoffenheffing wel. Een meerpersoonshuishouden betaalt dan ongeveer 35 euro meer op jaarbasis. Als het gft wekelijks wordt opgehaald, dan bedraagt dit 45 euro meer. Het is volgens de wethouder een helaas noodzakelijke maatregel.[l]