De stemmen worden uitgebracht. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
De stemmen worden uitgebracht. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

Forum voor Democratie krijgt in Moerdijk meeste stemmen

MOERDIJK - Het Forum voor Democratie is in de gemeente Moerdijk woensdag bij de Provinciale Staten-verkiezingen in één klap de grootste partij geworden. De rechtse partij van Thierry Baudet kreeg maar liefst 18,3 procent van alle stemmen.

DOOR MONIQUE JANSEN

Daarmee bleef het Forum voor Democratie net de VVD voor. Die werd tweede met 16,1 procent van de stemmen. Het CDA werd in de gemeente Moerdijk de derde grootste partij met 12,8 procent. Vierde en vijfde werden respectievelijk de PVV en de SP met 8,8 en 8,2 procent van alle stemmen. Opvallend was dat de GroenLinks, één van de grote landelijke winnaars in Moerdijk niet meer dan 5,1 procent van de stemmen kreeg.

Grootste partij

Provinciaal gezien blijft de VVD de grootste partij. De liberalen krijgen tien zetels. Nieuwkomer Forum voor Democratie volgt met negen zetels. Met acht zetels is CDA de derde partij in Noord-Brabant. De partij verliest een zetel ten opzichte van 2015. Na Forum voor Democratie wint GroenLinks het meeste aantal zetels in Noord-Brabant. GroenLinks gaat namelijk van drie zetels in 2015 naar vijf zetels nu. In totaal ging 53,01% van de inwoners van Noord-Brabant stemmen.

Waterschapsverkiezingen

Bij de waterschapsverkiezingen was de VVD in Moerdijk het populairste met 2.422 stemmen. Daarna gingen de meeste stemmen naar West-Brabant Waterbreed en Ons Water. Het CDA pakte de vierde plaats en de PvdA de vijfde plaats. In de voorlopige uitslag werd de VVD eveneens de winnaar van de waterschapsverkiezingen in West- en Midden-Brabant. De partij kreeg ruim 55.000 stemmers achter zich. Ons Water volgt als tweede met bijna 49.000 stemmen.

Opkomstpercentage

In totaal hebben woensdag iets meer dan 313.000 inwoners van de 21 gemeenten in Midden- en West-Brabant hun stem uitgebracht voor 23 leden van het algemeen bestuur van het waterschap. Het voorlopige opkomstpercentage is 46,3 procent. Bij de vorige verkiezingen, vier jaar geleden, was het opkomstpercentage 37,8 procent.

Flinke klus

Dijkgraaf Kees Jan de Vet noemt de opkomst dit jaar historisch hoog en is daar ontzettend blij mee. "De inwoners van West- en Midden-Brabant zijn zeer betrokken bij het waterschap. Ik wil graag mijn complimenten overbrengen aan de gemeenten. Zij hebben een flinke klus geklaard met de organisatie van de verkiezingen van de Provinciale Staten en het waterschap."[l]