Meeting over rol bieb in dementievriendelijk netwerk

ZEVENBERGEN - In de Bibliotheek VANnU aan de Kasteelweg 3 in Zevenbergen vindt komende maandag een kennis- en inspiratiebijeenkomst plaats over de rol van de bibliotheek in het dementievriendelijke netwerk. De bijeenkomst duurt van 13.30 uur tot 16.30 uur.

DOOR ADDO SPRANGERS

Steeds meer mensen krijgen direct of indirect te maken met dementie in hun omgeving. Omdat het belangrijk is dat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de samenleving, is Brabant hard op weg om dementievriendelijk te worden; maar liefst 57 gemeenten doen al mee! Binnen de Brabantse Dementievriendelijke Gemeentes speelt de bibliotheek vaak een belangrijke rol. Zo ook in de gemeente Moerdijk, waar de bibliotheek in Zevenbergen een specifieke collectie heeft samengesteld voor mensen met dementie en hun omgeving. Ook vinden er speciale activiteiten plaats voor deze doelgroep. Organisaties als Surplus en de Heemkundekring zijn momenteel volop bezig met de ontwikkeling hiervan.

Combinatie

De bibliotheek 'nieuwe stijl' biedt een podium, is een werk- en ontmoetingsplaats én prikkelt mensen om kennis te komen halen, brengen of delen. Precies die combinatie zorgt dat de bibliotheek een belangrijke rol kan spelen in de dementievriendelijke gemeente. Of het nu gaat om een Dementheek, uitleenbare 'eerste hulp bij dementie'-koffer of het faciliteren van een neutrale ontmoetingsplaats voor een evenement over dementie: de bibliotheek kan een rol van betekenis spelen in een dementievriendelijk netwerk. Tijdens de kennisbijeenkomst wordt er dieper ingegaan op die rol. Het programma op 8 april is bestemd voor mensen die (vanuit een organisatie) als professional of als vrijwilliger te maken hebben met dementie. De toegang tot de bijeenkomst is vrij. Aanmelden voor deze bijeenkomst is nog mogelijk via de link op www.bibliotheekvannu.nl of via www.dementievriendelijk.nl.[l]