De vervanging van de sluisdeuren: een flinke klus. FOTO TIES STEEHOUWER
De vervanging van de sluisdeuren: een flinke klus. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Deuren Volkeraksluizen draaien weer soepel

WILLEMSTAD - Twee sluisdeuren van de eerste kolk van het sluizencomplex de Volkeraksluizen zijn maandag vervangen door twee deuren waarvan de zogenaamde taatslagers zijn gerenoveerd. Deze taatsen bevinden zich op de bodem van de sluis en hierop draait de honderd ton wegende sluisdeur.

DOOR TIES STEEHOUWER

Het was vorige week maandag nog een hele klus om de sluisdeuren te vervangen door andere. Dat kwam omdat er een loeiharde westenwind stond die vat op de deuren zou kunnen krijgen als die een eenmaal in de stroppen boven water zouden hangen. Voor de mannen die de klus moesten klaren was het ook moeilijk werken onder de stormachtige omstandigheden.

Zeven meter diep

Een taatslager bestaat uit de taatspen op de boden van de sluis en een taatsschoen, een soort stalen kom die aan de sluisdeur vastzit. Om het werk aan de taatspen mogelijk te maken, werden er na het uithijsen van de sluisdeuren twee taatskuipen geplaatst. Dit zijn stalen constructies (met een afmeting van ongeveer vier bij elf meter) die waterdicht tegen de kademuur werden geplaatst. Deze kuipen zorgden voor een veilige en droge werkomgeving waarin de lassers de scharnieren konden herstellen. Het werk gebeurde onder lastige omstandigheden, namelijk zeven meter diep in de sluis.

Veiligheid

Veiligheid was daarbij van groot belang. Tijdens de werkzaamheden waren een rescue team en een veiligheidsdeskundige aanwezig. Ook werden de veiligheidsprotocollen gevolgd. Verder werden er voorzieningen getroffen voor het uithijsen van de taatskuipen. Voordat de werkzaamheden begonnen, werd er een veiligheidsoefening gehouden en een last minute risicoanalyse uitgevoerd. Zo was de veiligheid van de werknemers en de werkzaamheden maximaal gewaarborgd. Ook voor de bezoekers werd er goed op de veiligheid gelet. Die kregen voordat ze het sluizencomplex mochten betreden veiligheidsschoenen uitgereikt, een hesje aan en een helm op.

Kotteren

Het werk van de mannen onder water bestond uit het oplassen van de taatspennen en het schoonslijpen, kotteren genoemd. Zowel de pennen als de schoenen zijn gemaakt van gietstaal en ze draaien 'droog' op elkaar. Er zit dus geen vet tussen. Projectleider Karen Flore legde uit hoe het allemaal in zijn werk ging. "De taatsconstructies van de sluisdeuren kunnen na deze werkzaamheden weer vijftien jaar mee. De eerste kolk is tijdens deze werkzaamheden dicht. Hierdoor kan hinder optreden voor het scheepvaartverkeer. We houden de scheepvaart op de hoogte via de reguliere kanalen".

Duurzaam

De Volkeraksluizen vormen Europa's grootste en drukst bevaren binnenvaartsluizencomplex. Dit Deltawerk is van groot economisch belang voor de scheepvaart. De sluizen scheiden het Hollandsch Diep van het Volkerak. Jaarlijks passeren er bijna 150.000 vrachtschepen. Door de Deltawerken in topconditie te houden, blijven ze oersterk en veilig. Rijkswaterstaat voert tot 2023 bijzonder onderhoud uit aan de Hollandsche IJsselkering, de Volkeraksluizen en de Haringvlietsluizen. "We repareren en vervangen onderdelen en we verbeteren de werking van deze keringen. Daarbij kiezen we voor duurzame oplossingen. Deze drie keringen beschermen in combinatie met andere maatregelen de inwoners van Zuid-Holland en Zeeland tegen hoogwater."