Wethouder Brummans aan het werk. FOTO TIES STEEHOUWER
Wethouder Brummans aan het werk. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Gemeente legt bijen in de watten

LANGEWEG – Wethouder Désirée Brummans gaf in de kern Langeweg het startschot voor een campagne om de wilde bijenstand in de gemeente Moerdijk een hart onder de riem te steken. Zij deed dat door naast de hondenuitlaatplek aan de Wethouder Trompersstraat aan een hele dikke paal een bordje vast te schroeven met de tekst "Moerdijk Zoemt".

DOOR TIES STEEHOUWER

Bij een wat nadere beschouwing is te zien dat in de paal gaatjes zijn geboord zodat de paal ook een bijenhotel is. De gemeente Moerdijk mag zich sinds vorig jaar officieel "bijvriendelijke gemeente" noemen, dit dankzij de maatregelen die de gemeente neemt om wilde bijen en andere belangrijke bestuivers een goede leefomgeving te bieden.

Kleurrijke bollenmengsels

In het afgelopen jaar is op allerlei locaties in de gemeente bij- en vlindervriendelijke natuur ingericht. Onder meer in Langeweg, waar kleurrijke bollenmengsels zijn geplant en waar ook enkele bijvriendelijke bomen zijn gezet. Dit om bekender te maken dat de natuur hier niet alleen mooi is, maar ook een doel dient. Langs het fietspad langs de provinciale weg zijn duizenden narcissen gezet en kruiden gezaaid. Als de bollen zijn uitgebloeid dan nemen de kruiden de taak over om de bijen van nectar te voorzien. Op 66 plekken in de gemeente Moerdijk is hetzelfde gedaan. De kosten voor dit bijen project zijn 500.000 euro.

Paal

De eikenhouten paal waarop de wethouder het merkteken bevestigde, dient drie doelen. Niet alleen maakt hij voorbijgangers bewust van de bijzondere berm en beschermt hij de bollen en kruiden tegen de maaimachine, in de paal zelf zitten gaatjes waardoor hij als huis fungeert voor wilde bijen. Wethouder Désirée Brummans: "Deze paaltjes ga je op steeds meer plekken in de gemeente zien. Een mooie stap op weg naar een groenere, duurzamere omgeving." Sinds vorig jaar behoort Moerdijk officieel tot het selecte gezelschap van Bijvriendelijke Gemeenten. Wethouder Brummans liet er sinds die erkenning geen gras over groeien: op verschillende locaties in de gemeente werden bijvriendelijke bomen geplant, bijenlinten aangelegd, plantvakken aangepast en bloemrijke grassen gezaaid.

Klimaatbestendig

Brummans: "Zo creëren we niet alleen een bij- en vlindervriendelijke, maar ook een klimaatbestendige inrichting." Wilde bijen vliegen niet ver, daarom is het belangrijk dat overal voldoende voedsel is in de vorm van bloeiende bloemen. Bij de entrees van Langeweg vinden de bijen en andere bestuivers een mengsel van 28 bloeiende kruiden en 11 bolbloemen: van krokussen en tulpen tot kamille, klaproos, en margriet. Wethouder Désirée Brummans is blij met de erkenning: "We zien dit als het begin van een groenere, duurzamere omgeving."[l]