Leander Schoormans, dirigent van de PASS!ON. FOTO COOS SALOMONS
Leander Schoormans, dirigent van de PASS!ON. FOTO COOS SALOMONS Coos Salomons

Passion in Willemstad

WILLEMSTAD - Op 12 april a.s. wordt een concert georganiseerd in De Koepelkerk in Willemstad: PASS!ON. Uitgangspunt is de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach die in deze periode talloze keren in het land en ver daarbuiten wordt uitgevoerd. De populariteit van de ‘Matthäus’ is zo groot dat het soms nog lastig is om aan kaarten te komen en die aantrekkingskracht lijkt alsmaar groter te worden.

Het is vanwege het formaat van De Koepelkerk niet mogelijk om een compleet orkest met koor weg te zetten. Dat gaat simpelweg niet qua ruimte en qua budget. De organisatoren hebben daarom gekozen voor een selectie uit de Matthäus Passion, waardoor het programma niet veel langer dan vijf kwartier zal duren. Dat heeft zijn voordelen, want de gebruikelijke ‘zit’ van drie uur wordt in De Koepelkerk samengebundeld in de prachtigste en bekendste stukken die samen het lijdensverhaal vertellen. Hiervoor is een prachtige selectie gemaakt uit het beroemde stuk van Bach. Verschillende vertellers -man, vrouw, ouder, jonger, gelovig en ongelovig- zullen het lijdensverhaal in korte episodes vertellen.
Muziek, zang en gesproken woord worden geïllustreerd door kunstwerken op de twee beeldschermen in De Koepelkerk, een kunstgeschiedenis van de Bijbelse gebeurtenissen rond Pasen.

De muziek staat onder leiding van de jonge koordirigent Leander Schoormans (ook organist in Terheijden), die voor de Willemstadse PASS!ON acht zangers heeft benaderd. Alle acht studeren zij nog aan Fontys Hogescholen in Tilburg en hebben als hoofdvak zang. Ze worden deels begeleid door een veertien koppig ensemble van het Regio Orkest West-Brabant. Andere delen worden ondersteund door het eigen kerkorgel. Er komen zeker ook enkele moderne stukken in het programma, waaronder nummers uit Jesus Christ Superstar.

PASS!ON is een nieuw evenement in De Koepelkerk, dat de start wil zijn van een traditie in Willemstad, net als de al jaren succesvolle kerstconcerten B!RTH en L!CHT.
Interessant is dat Zevenbergen, Klundert en Willemstad nu allemaal hun eigen evenement rond Pasen hebben. De eerste twee leunend op The Passion van de EO. In Willemstad is dus het beroemde werk van Bach als uitgangspunt genomen.

In De Koepelkerk zijn vierhonderd plaatsen. De kaartverkoop is inmiddels gestart en meer dan de helft van de kaarten ook al verkocht. Aanvang: 20.00 uur. Verkooppunt: Het Rozemarijntje, Willemstad. Contactpersoon: Coos Salomons/06 54355534/coos.salomons@gmail.com. [l]