Thomas en Neeltje de Rooij vieren het jubileum met hun familie. FOTO TIES STEEHOUWER
Thomas en Neeltje de Rooij vieren het jubileum met hun familie. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Thomas en Neeltje de Rooij 65 jaar getrouwd

ZEVENBERGEN – Het echtpaar De Rooij-Crezee vierde verleden week hun 65-jarige huwelijk. Dat is heel lang volgens de bruidegom Thomas maar blijkbaar nog niet lang genoeg omdat hij benadrukte dat ze elkaar al 71 jaar kennen. Neeltje Crezee en Thomas de Rooij zijn geboren en getogen in Zevenbergen.

DOOR TIES STEEHOUWER

Thomas maakte nog wel even een uitstapje naar Zevenbergschen Hoek maar zijn bruid woont haar hele leven al in de suikerstad. In hun gezellige aanleunwoning in de Westhoek vertelden ze uitvoerig over hun lange huwelijksleven en de korte tijd daarvoor.

Oorlog

De bruid kwam uit een gezin van acht kinderen en bij Thomas hadden ze er twee waarvan een voorkind zoals hij het zelf noemde. De jeugd van het stel werd getekend door de Tweede Wereldoorlog en de tijd daarna. De 88-jarige Thomas weet zich van de oorlog niet zoveel meer te herinneren maar wel dat de Duitsers rondom de stad een zogenaamde tankgracht aanlegden. Op de vraag hoe ze elkaar in 1948 tegen het lijf liepen vertelt hij dat er in die tijd in het verwoeste Zevenbergen niets te doen was. 'Zowel de jongens als de meisjes vermaakten zich door rond de haven te wandelen die toen nog niet gedempt was'. Zijn toekomstige bruid had al een beetje verkering maar maakte dat uit toen Thomas kenbaar maakte dat hij wel wat in haar zag. Hun verkering, na de eerste kennismaking, duurde zes jaar.

Chauffeur

Thomas legt uit waarom dat zo lang duurde. 'Neeltje kreeg TBC en moest kuren in Soest en ik moest gaan dienen als chauffeur bij de luchtdoel artillerie'. Neeltje werd opgevangen door de moeder van Thomas. 'Zij was de oogappel van mijn moeder dus dat zat wel goed'. Goed zat het ook met het werk van Thomas. Na zijn lagere school kreeg hij een opleiding in de metaal maar 'ik kon niet binnen zitten en werd vrachtwagen chauffeur'. 'Ook heb ik nog met paard en wagen gereden maar met mijn tankwagen reed ik heel Europa door'. Het stel ging na hun huwelijk in de Hervormde Kerk in Zevenbergen wonen in de Langenoordstraat vlak bij de molen de Lelie. Later werd er verhuisd naar het in Zevenbergen bekende huis van de Werke. Uiteindelijk kwam het stel terecht in een vrijstaande woning aan de Langeweg net over het spoor.

Hotel

Hier zouden ze 38 jaar wonen om tien jaar geleden te verhuizen naar de aanleunwoning bij de Westhoek. Daar hebben ze het prima naar hun zin. 'Het is hier net een hotel' lacht Thomas. Op de vraag welke hobby's het stel heeft vertellen ze dat er vroeger geen tijd was voor hobby's. 'Ik was de hele week van huis met de vrachtwagen en in het weekeinde werkte we samen in de grote tuin rond het huis, we verbouwden onze eigen groente'. Neeltje werkte veel in de horeca in Zevenbergen. Als vakantie maakten ze reisjes langs de Rijn of gingen ze naar Duitsland. Tot zijn 72 ste werkte Thomas nog parttime als chauffeur. Hun 65-jarig huwelijk vieren ze met hun zoon, hun twee kleinkinderen, en een achterkleinkind. 'Ons gezin telt nu negen mensen en daar zijn we best trots op'.[l]