Herdenkingsplechtigheden 4 mei in Willemstad

WILLEMSTAD - Iedereen is welkom om op zaterdag 4 mei met ons stil te staan bij alle burgers en militairen van het Koninkrijk der Nederlanden, omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog op 10 mei 1940, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna. Het thema dit jaar is: ‘In vrijheid kiezen’.

De tekst hiervoor is geschreven door Khadija Arib, sinds 1998 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, met een korte onderbreking in 2006-2007. Op 13 januari 2016 werd zij verkozen tot voorzitter van de Tweede Kamer, nadat zij korte tijd waarnemend voorzitter was geweest. Op 29 maart 2017 werd zij herkozen voor deze functie.
“In vrijheid kiezen” is het thema gekozen in het jaar 2019 waarin wij vieren dat het algemeen kiesrecht honderd jaar bestaat. We kennen de waarden die erachter schuilgaan: een gelijke behandeling ongeacht geslacht, afkomst of religie, vrijheid van meningsuiting, onafhankelijke rechtspraak en respect voor minderheden. In vrijheid kunnen kiezen moedigt aan om zelfstandig te denken, om je als individu goed te informeren, je mening te vormen en om je kritisch te verhouden tot de zelfgekozen volksvertegenwoordiging en regering. Het vraagt en stimuleert betrokkenheid.
Dit jaar zal, net als vorig jaar, de herdenking van de Belgische slachtoffers bij de ramp met de Rhenus 127 ook op 4 mei plaatsvinden. Iedereen die belangstelling heeft, is van harte welkom voor de herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van de Rhenusramp van 14.15 tot 15.00 uur op de Belgische Erebegraafplaats aan het Hollands Diep in Willemstad.

Bijeenkomst
De gezamenlijke herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de ramp met de Rhenus 127 en Dodenherdenking zal om 19.30 uur in de Koepelkerk aanvangen.
Tijdens deze bijeenkomst zal een vertegenwoordiger van de Gemeente Moerdijk, wethouder Brummans, een korte toespraak houden over het jaarthema. Een aantal kinderen uit Willemstad zullen een bijdrage leveren.
Even voor 20.00 uur lopen we dan gezamenlijk naar het monument bij het Mauritshuis. Om 20.00 uur zullen we bij het monument twee minuten stil zijn. Daarna zullen vertegenwoordigers van diverse organisaties bloemen bij het monument leggen.
Het Comité ‘Zij die Vielen’ en het Oorlogsgravencomité Willemstad hoopt u te mogen ontmoeten op 4 mei! [l]