Kinderen helpen met het 'open graven' van de haven. FOTO'S TIES STEEHOUWER
Kinderen helpen met het 'open graven' van de haven. FOTO'S TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Open graven haven Zevenbergen begonnen

ZEVENBERGEN – Er kwamen vorige week woensdag bij de officiële start van de werkzaamheden om de gekanaliseerde rivier de Roode Vaart, die vroeger door het centrum liep, weer tot leven te wekken veel mensen in beweging. Midden op de plek waar tot voor kort het Praathuis lag was een grote hoop rivierzand gestort waar met scheppen en emmers op aan gevallen werd.

DOOR TIES STEEHOUWER

De mensen die die eer te beurt vielen waren de wethouders Désirée Brummans, Thomas Zwiers, de tachtigjarige Jan Barel en een vijftigtal kinderen. Bij de werkzaamheden werden ze gadegeslagen die door heel veel inwoners uit Zevenbergen, vertegenwoordigers ven de provincies Noord-Brabant en Zeeland en mensen van het waterschap Brabantse Delta. Het weer openleggen van de Roode Vaart kent in Zevenbergen voor en tegenstanders. Vooral de al wat oudere inwoners zijn tegenstanders van het open graven omdat ze de toestand van ruim 50 jaar geleden nog in herinnering hebben. Raadslid Cees Huijssoon: 'Ik kan me de stank uit mijn jeugd nog herinneren dus ik ben tegen het open graven'.

Suikerfabriek

Wethouder Thomas Zwiers vertelde dat die stank toen afkomstig was van de suikerfabriek die gewoon op het open water loosde. Ook Jan Barel wist nog precies hoe 'die stinksloot' rook. Toch is hij voor open gaven omdat 'ik lang genoeg tegen die stenen heb aangekeken, ik kijk er naar uit om met mijn kleinkinderen in de vernieuwde Roode Vaart te gaan vissen'. Het was Jan Barel die als Prins Jan 1 in 1970 eigenhandig de demping van de Zevenbergse haven ter hand nam. Met zijn gevolg overhandigde hij de verbouwereerde gemeenteraad destijds vijftien kleine emmers zand die de raadsleden in de haven mochten werpen. De burgemeester kreeg een maxi-emmer.

Beetje emotioneel

Dat de officiële start van het open graven van de haven niet alleen voor de inwoners van de stad erg belangrijk is maar ook voor de bestuurders vertelde wethouder Brummans. 'Dit is een heel bijzonder en een historisch moment. Ik ben er zelfs een beetje emotioneel van. We moeten even pijn lijden maar we krijgen er heel iets moois voor terug'. Ook wethouder Zwiers bezigde woorden van deze strekking. Hij vertelde het leuk te vinden dat er zoveel mensen kwamen kijken en bedankte al die mensen die in het voortraject de moeite hadden genomen om over de plannen mee te praten. 'Ik ben er van overtuigd dat het allemaal heel mooi zal worden'. Voordat het zand scheppen begon mocht de achtjarige Lieke Verwijmeren een bouwbord onthullen waarvoor zij het ontwerp had geleverd.

Zoet water voor de regio

De korte ceremonie woensdag markeert een bijzonder moment: de haven zoals Zevenbergenaren die decennialang kenden, is niet meer. In de komende weken verdwijnt het straatwerk, gaat de sloophamer in de muurtjes en krijgt de straatverlichting een nieuwe plek. Eind mei wordt de eerste meter afgegraven en gaan de eerste damwanden aan de Noordhaven.de grond in. Eind 2020 stroomt er weer water door de Zevenbergse haven. Dat zorgt niet alleen voor een fraaier stadscentrum, het is vooral ook van belang voor een toekomstbestendige zoetwatervoorziening in West-Brabant, benadrukt wethouder Thomas Zwiers: 'Met de heropening van de haven zijn het noordelijk en zuidelijk deel van de Roode Vaart opnieuw verbonden. Zo wordt een extra aanvoerroute gecreëerd van zoet water voor de regio. De extreme droogte van 2018 bevestigde hoe nodig dit is. En bij de verwachte klimaatverandering neemt het belang alleen maar toe'.[l]

Lieke Verwijmeren onthult het bouwbord.