In Moerdijk wordt vrolijk een kaartje gelegd. FOTO TIES STEEHOUWER
In Moerdijk wordt vrolijk een kaartje gelegd. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Koningsdag Moerdijk tussen de buien door gevierd

MOERDIJK - Dat het in het noordwesten van Noord-Brabant wel goed zit met het Oranjegevoel werd zaterdag tijdens Koningsdag in de gemeente Moerdijk weer eens bewezen met een prima opkomst in bijna alle elf kernen.

DOOR TIES STEEHOUWER

De van oudsher bekende Oranjesteden Klundert en Willemstad brachten de meeste mensen op de been. In alle kernen was bij het begin van de dag een vertegenwoordiger van de gemeente Moerdijk aanwezig. In Klundert en Willemstad waren dat Désirée Brummans en Eef Schoneveld, en in Fijnaart burgemeester Jac Klijs.

In alle kernen was te horen dat de publieke belangstelling wat minder was dan in voorgaande jaren. Als redenen werden genoemd het wisselende weer en de vakantie. René van Tilborgh, voorzitter van Determinato: "We hebben bijna de helft minder muzikanten dan verleden jaar en ik denk dat dat aan de vakantie te wijten is." Ondanks het lagere aantal muzikanten zorgde Determinato toch voor een prima begeleiding van de samenzang die voor de 59ste maal werd begeleid door Wim Hommel. In Willemstad kwamen veel mensen vroeg op de dag naar de Parade waar ze werden getrakteerd op de bekende oranje soezen. Aan het eind van de dag werden de beide Oranjesteden gekoppeld door en lang lint van nostalgische automobielen.

Gedecoreerden

In Fijnaart is het een goede gewoonte om de vroegere gedecoreerden en die van 2019 in het zonnetje te zetten. Zij stalen de show samen met de kinderen met hun versierde fietsen. 's Middags gingen ruim honderd lopers van start voor de prestatie run. Een Oranje Sing Along verving dit jaar de aubade. Koningsdag in Heijningen stond dit jaar helemaal in het teken van vrachtwagens. Op het schoolplein stond een reusachtige opblaastruck en in de school en daarbuiten deden de kinderen mee aan een zeskamp. Een van de onderdelen was het voorttrekken van een echte truck.

Spelletjes

Midden in Standdaarbuiten was een leuk spelletjescircuit uitgezet en in Noordhoek stond ook midden in het dorp een tent en enkele opblaastoestellen. Ikke en Zij uit Klundert traden in de tent op voor de ouderen maar die waren op dat moment even verderop aan het jeu-de-boulen. Alle kinderen liepen geschminkt rond en tijdens een dierenshow mochten ze heel enge dieren, zoals een slang, vasthouden. Het organiserende comité houdt op zaterdag 19 mei een marktdag in het dorp.

Zeven Schakels

Nieuw in Zevenbergen was de optocht van versierde fietsen die dwars door het zorgcentrum De Zeven Schakels ging. Dat werd zowel door de kinderen als door de ouderen erg gewaardeerd. Door de graafwerkzaamheden in de stad was de vrijmarkt naar de Markt verplaatst. Aan het eind van de markt kwam er een soort windhoos over zodat iedereen op de vlucht moest. Daar hadden ze in Zaal Verhoeven geen last van. Daar vermaakten heel veel kinderen zich met een spelletjes circuit. Met een loopbriefje in de hand stonden ze geduldig te wachten tot ze aan de beurt waren.

Langeweg

Na het blazen van de reveille in de regen door de leden van de fanfare kon het feest in Langeweg beginnen. Het hoogtepunt lag op de voetbalvelden waar een creatieve zeskamp op het programma stond. Daarbij moesten de ploegen met een bal tussen de knieën een complete dinertafel in onderdelen overbrengen en dat zorgde natuurlijk voor veel hilariteit. Na alle inspanningen van de dag werd er 's avonds feest gevierd in de Droom.

Speeltuin

In Zevenbergschen Hoek werd er feestgevierd in de speeltuin en de Zevensprong. Voorzitter Carlo Rogier van het Oranje Comité vertelde erg blij te zijn met de gastvrijheid in de speeltuin. Het feest in Moerdijk dorp speelde zich af in de Ankerkuil en op de voetbalvelden. In de Ankerkuil was er voor de ouderen bingo en een lunch, op de velden stond een opblaaskasteel en in de kantine werd er fanatiek gepokerd.[l]

Kindervertier tijdens Koningsdag in Noordhoek. FOTO TIES STEEHOUWER