Afbeelding
Foto: Ties Steehouwer

Stichting Moerdijkrunners in actie voor Roparun

ZEVENBERGEN - Hoewel ook de bevrijding van Zevenbergen al bijna 75 jaar geleden plaatsvond, werd op Bevrijdingsdag in Zevenbergen zondag toch pas het eerste Bevrijdingsdag Festival gehouden.

DOOR TIES STEEHOUWER

Voor de organisatie tekende Café de Bakkerij, Zevenbergen Bruist en de Stichting Moerdijkrunners Roparun Team. Ondanks het feit dat het kort dag was om deze dag te organiseren, had men toch een leuk muzikaal programma uit de hoge hoed weten te toveren met muziek voor elk wat wils. Leroy Krielen, de band L.S.D. , Lazy Tuesday, Simone Eversdijk en Robband zorgden ervoor dat er op deze middag voor iedere leeftijdsgroep op muzikaal gebied wel iets te genieten viel.

Stichting Roparun

Het doel van het festival op de zanderige Markt was niet alleen om de bevrijding van Nederland in 1945 te vieren, maar ook om zoveel mogelijk geld bij elkaar te halen voor de Stichting Roparun. Een aanzienlijk deel van het geld dat geïnd werd voor de verkochte consumpties ging dan ook naar het goede doel. Jolanda Mathijssen, de teamleider van de Moerdijkrunners, vertelde dat haar team er vooral op uit is om heel veel geld bij elkaar te krijgen voor de palliatieve zorg van kankerpatiënten. "Vorig jaar is dat heel goed gelukt. Toen hebben we 45.000 euro bij elkaar gebracht en we streven ernaar om dat dit jaar minimaal weer te doen".

Bevrijdingsvuur

Mathijssen stond er nog fris bij. En dat nadat zij en haar team gedurende de nacht in estafette vorm vanuit Wageningen - waar destijds de capitulatiepapieren werden getekend - het bevrijdingsvuur naar Zevenbergen hadden gebracht. Samen met wethouder Eef Schoneveld werd op het Julianaplein het Zevenbergse vuur ontstoken. Naast het Bevrijdingsfestival hebben de Moerdijk Runners nog meer pijlen op hun boog om geld bij elkaar te krijgen. Bert Mathijssen, voorzitter en fietser, is hier de trekker. Samen met zijn teamgenoten werden er al diverse acties opgezet, zoals een flessenactie bij de plaatselijke supers, een loterij, de verkoop van stroopwafels en candlebags en een emballage bonnenactie.

Ontroerend

Ook particulieren leveren hun bijdrage. Zo repareert oud-voorzitter Dion Wevers fietsen en gaan ze bij de atletiekvereniging Groene Ster een sponsorloop houden. Het team van de Moerdijkrunners bestaat nu drie jaar en het bestaat uit 25 mensen. Naast de acht lopers zijn dat fietsers, chauffeurs en mensen voor de catering en van de fysio. Vanaf 1992 werd er van Rotterdam naar Parijs gelopen maar omdat de Fransen dat te druk vonden wordt er nu andersom gelopen. Het doel is: "Trachten leven toe te voegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven". Omdat iedereen wel een familielid of een kennis heeft die aan kanker is overleden, laten de deelnemers van de Roparun vooral hun hart spreken. Mathijssen: 'Het is altijd weer een ontroerend moment als we aan het eind van de rit langs de Daniel den Hoedkliniek in Rotterdam lopen. We weten dat we daar allemaal voor doen".[l]