Het geschonken stuurwiel wordt meteen in gebruik genomen. FOTO TIES STEEHOUWER
Het geschonken stuurwiel wordt meteen in gebruik genomen. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Wisselende meningen over effect vernieuwde wegen

ZEVENBERGSCHEN HOEK - In de RK kerk aan het Plein 1940 in Zevenbergschen Hoek opende wethouder Jack van Dorst van de Gemeente Moerdijk woensdag de gerenoveerde Hoofdstraat en Driehoefijzersstraat in het dorp. Met de afronding van het project moet de leefbaarheid in Zevenbergschen Hoek een belangrijke impuls krijgen.

DOOR TIES STEEHOUWER

Aanvankelijk zou de opening plaatsvinden op het plein zelf, maar vanwege de te verwachten regen wordt er uitgeweken naar de kerk. Veel inwoners komen daar op af. Zij worden getrakteerd door de middenstand van het dorp, zoals de restaria, de bakker en de slager. De wethouder prijst de inzet van deze mensen die nog, vaak tegen de verdrukking in, hun brood in het dorp verdienen. "Vooral de middenstand is een belangrijke pijler om de leefbaarheid in een gemeenschap als den Hoek in stand te houden".

Heikel punt

De leefbaarheid, of eerder het verminderen daarvan, is al jaren een heikel punt in het dorp. De Dorpsstraat die dwars door het dorp loopt is al eeuwen een belangrijke weg tussen Holland en Brabant. Met de aanleg van de A 16 nam de verkeersdrukte sterk af. De laatste tien jaar echter is het verkeer juist weer toegenomen. Dat komt vooral door filevorming voor de Moerdijkbrug, waardoor er sluipverkeer dwars door het centrum plaatsvindt.

Er ontstonden door de drukte gevaarlijke situaties. De bevolking drong dan ook aan op maatregelen. Er werden verbodsborden voor vrachtwagens geplaatst, maar die hielpen weinig. Daarom werd besloten tot renovatie van beide straten.

Gejoel

Ondanks de verbeteringen aan de twee straten zijn de bewoners nog niet tevreden. Wanneer wethouder Van Dorst dan ook stelt dat de verkeersveiligheid is verbeterd, breekt er een beschaafd gejoel los in de kerkruimte. De bezoekers zijn het met Van Dorst eens dat het allemaal heel mooi was geworden. Maar veiliger? Nee, daar zijn ze het niet mee eens.

'Voor sommigen is de Hoofdstraat nog steeds een racebaan'

Inwoners Rob Lormann: "Je kunt nauwelijks tussen de paaltjes doorkomen en voor sommigen is de Hoofdstraat nog steeds een racebaan''. De wethouder stelt dat er veel is gedaan voor de bijna 4 miljoen euro die de renovatie heeft gekost, maar dat het moeilijk is om de mentaliteit van mensen te veranderen. "Maar we geven de moed niet op en doen ons best om mensen nog meer bewust te maken van waar ze mee ze mee bezig zijn. En natuurlijk gaan we ook handhaven".

Derde keer

De in Zevenbergschen Hoek geboren en getogen Frie van Oosterhout vertelt dat hij het met zijn 93 levensjaren al drie keer heeft meegemaakt dat de boel werd gerenoveerd. "Ik heb er nog weinig mee te maken, maar het ziet er allemaal wel leuk uit. En nu ga ik een drankje pakken". Overigens werden niet alleen de twee straten verkeersonvriendelijk gemaakt maar werd ook het geheel verfraaid met aanplantingen en werd de riolering vervangen.

'Het ziet er allemaal wel leuk uit. En nu ga ik een drankje pakken'

"Dat hebben we allemaal gedaan met inspraak van de bewoners en met de zeer actieve dorpsraad", aldus wethouder Jack van Dorst. Er zijn natuurlijk ook tevreden bewoners, zoals Marjolijn de Korte die in de Hoofdstraat curiosa verkoopt. Tevreden zijn ook de kinderen. Zij mogen de schapen aaien van Van Driel uit Klundert en ook krijgen ze van de aannemer Kroese Infra een speeltoestel in de vorm van een stuurwiel dat stormgeluiden produceert als je er aan draait. Waar het wiel geplaatst gaat worden is nog niet bekend.[l]