Verschillende panden worden gesloopt voor de nieuwbouw. FOTO TIES STEEHOUWER
Verschillende panden worden gesloopt voor de nieuwbouw. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Op niveau wonen in hartje Zevenbergen

ZEVENBERGEN – Op de eerste oriëntatieavond over de plannen om in de Molenstraat en de Doelstraat winkels en appartementen te bouwen kwamen meteen al veel mensen af. Echt piepjonge mensen zaten daar niet bij omdat de prijzen van de woningen, gezien de ligging, niet aan de lage kant zullen zijn. In de Moerdijkzaal waren al diverse fraaie tekeningen zien van de toekomstige huizen.

DOOR TIES STEEHOUWER

Daarop was te zien dat de aanblik van de Molenstraat, de Markt en de Doelstraat een grote verandering zal ondergaan. Zoals gezegd is de begane grond laag bestemd voor winkels waaronder een supermarkt. De verwachting van de gemeente is dat "Met een tweede supermarkt komt er meer winkelend publiek en daarmee meer levendigheid in het centrum van Zevenbergen. Voor deze supermarkt met appartementen daarboven is de uitgelezen locatie het gebied tussen de Molenstaat, Doelstraat en de Markt. Hierdoor ontstaat meer binding met de Markt een mooi en compact rondje voor het winkelend publiek". Volgens de projectontwikkelaar zal de stijl van de woningen modern zijn met een behoudende look maar niet historiserend. Het spreekt vanzelf dat er milieu vriendelijke gebouwd gaat worden. Dus met zonnepanelen, maximale isolatie en warmtepompen.

Kleurig

De drie genoemde straten zullen in ieder geval kleurig worden omdat ze afwisselend opgetrokken worden in rode, grijze, bruine of witte steen. Ook de vorm is erg afwisselend met puntdaken, nog hogere puntdaken en platte daken. De huizen op niveau komen in een carré te staan, negen in de Molenstraat, negen aan de Markt en drie in Doelstraat. Binnen het carré komt een binnentuin. Ieder huis krijgt daar een eigen tuintje, waar overigens niet in gegraven mag worden. Het geheel is per lift bereikbaar. De huizen aan de Markt hebben twee verdiepingen. Binnen het bouwblok komt parkeergelegenheid voor bezoekers van de supermarkt en bewoners van de appartementen. Het huidige, wat rommelige parkeerterrein aan de Markt verdwijnt met de herinrichting van de Markt. Sinds de afronding van de Kasteeltuin zijn daar ruim voldoende vervangende parkeerplaatsen, volgens de gemeente.

Sloopwerk

De sloopwerkzaamheden door Vermeulen en Zonen in de Doelstraat zijn inmiddels begonnen. Naar verwachting moet alles midden augustus plat liggen. In week 26 wordt er begonnen met het onderzoek naar explosieven en ander tuig waarna in week 29 wordt begonnen met het slopen van de funderingen. Vooral uit de laatste werkzaamheden kan er wel eens wat bovenwater komen. Aan de Molenstraat en Doelstraat stond enkele tientallen jaren het klooster van de Zusters van de Sociëteit van JMJ (Jezus, Maria en Jozef). De zusters gaven onderwijs aan arme kinderen en voegden daar later bejaarden- en gezondheidszorg aan toe. Het klooster is al lange tijd verdwenen. In de plaats daarvan kwamen vooral woningen, deels uit de wederopbouwperiode en deels uit de stadsvernieuwingsgolf in de tachtiger jaren. De belangstelling voor de appartementen is groot.[l]