Elf dagen kunnen deelnemers natuur, cultuur en historie opsnuiven. FOTO TIES STEEHOUWER
Elf dagen kunnen deelnemers natuur, cultuur en historie opsnuiven. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Wandelen langs de Zuiderwaterlinie

MOERDIJK- Van 19 t/m 29 juni 2019 is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie opnieuw het decor voor een feestelijke wandeltocht. Expeditie Zuiderwaterlinie gaat gedurende elf dagen van Bergen op Zoom tot Grave langs natuur, historie en cultuur.

DOOR TIES STEEHOUWER

Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie wordt het (militair) erfgoed van de Zuiderwaterlinie en het Brabantse DNA ontdekt. Wandelingen en culturele belevingen voeren langs maar liefst elf vestingsteden. Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie ontdekt men wat '1 linie, 11 vestingsteden, 1001 ontdekkingen' betekent: de mooiste (en gezelligste) vestingsteden van Nederland zijn namelijk te vinden langs de Zuiderwaterlinie! Expeditie Zuiderwaterlinie is hét moment om dat te ervaren: de geschiedenis induiken, een culturele beleving ondergaan, genieten van de horeca of omringd worden door de stille natuur in het buitengebied.

Wandelpad

Uitgangspunt voor de wandeletappes is het Zuiderwaterlinie Wandelpad. Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie worden er langeafstand-etappes (van gemiddeld 20 kilometer per dag) en kortere etappes (van gemiddeld 10 kilometer per dag) gelopen. Bij de kortere etappes wordt gezorgd voor vervoer terug naar de startlocatie. Wandelt men mee met de langere etappes? Dan is er de mogelijkheid om te overnachten bij een van de slaapaccommodaties in de buurt. De organisatie zorgt er dan voor dat de bagage naar de volgende bestemming wordt gebracht. Kijk voor alle etappes op www.expeditiezuiderwaterlinie.nl/etappes

Cultureel programma

Deelname aan Expeditie Zuiderwaterlinie is gratis. Elke etappe wordt afgesloten met een drankje, een hapje en een cultureel programma. Het eerste drankje en het cultureel programma is inbegrepen in Expeditie Zuiderwaterlinie. Voor degene die willen overnachten, is er een camping uitgezocht of geeft de organisatie tips voor hotels. Voor de kampeerders is er gratis bagagevervoer geregeld, de kosten voor de kampeerplek zelf is voor rekening van de deelnemer.

Wendingen

Loopt men mee met de korte etappes, dan krijgen de deelnemers onderweg het verhaal van de Zuiderwaterlinie te horen van ervaren gidsen. Elke dag, aan het eind van de etappes, komen de wandelaars van de lange en korte afstanden samen, wordt er wat gedronken, gegeten en gepraat en is er een gevarieerd programma. 'Zing mee met de leukste liedjes, verwonder je tijdens een dansvoorstelling van De Kwekerij en ga mee op reis tijdens de absurdistische voorstelling van Vincent de Rooij en Daan Mathot. Inschrijven kan via www.expeditiezuidwaterlinie.nl[l]