Een deel van de vrijwilligers werd voorgesteld. FOTO TIES STEEHOUWER
Een deel van de vrijwilligers werd voorgesteld. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

OnS platform voorziet in behoefte

KLUNDERT – In het Mauritshuis hadden zich verleden week veel mensen verzameld die iets of zijdelings met de zorg voor hun medemens te maken hebben. Ze kwamen niet voor de gezelligheid maar om de officiële aftrap mee te maken van het welzijnsplatform OnS.

DOOR TIES STEEHOUWER

OnS staat voor Ondersteunen & Samenwerken en dat is precies de bedoeling van het platform. Boudewijn in 't Veld die vanuit Surplus het platvorm coördineert, en bijna 3 jaar werkzaam bij deze instelling, vertelde in zijn openingswoordje dat hij had geconstateerd dat er in de gemeente Moerdijk wel veel instellingen zijn die klaar staan voor de Moerdijkers die hulp nodig hebben maar dat het voor velen vaak moeilijk is om die te vinden.

Uitgangspunt

Hij vertelde dat hij via de reclamewereld in de zorg terecht was gekomen. Aan de inrichting van de website www.ons-moerdijk.nl is dat eerste goed te zien. Het ziet er allemaal prima uit. Via deze website is het voor mensen die hulp nodig hebben, of op zoek zijn naar hulp een prima uitganspunt. Niet alleen via de site kan men zijn weg vinden in de doolhof van hulpinstellingen in Moerdijk maar ook via inloop spreekuren in de Fendertshof in Fijnaart, de Mauritshof in Klundert en het gemeentehuis in Zevenbergen.

Door de bomen…

Er zijn in de gemeente Moerdijk zoveel instanties die hulp bieden of advies geven, voor hen die daar naar op zoek zijn dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Zo is er onder andere de Voedselbank, Loket 1, het WMO loket, Surplus de Vrijwilligers Centrale en nog veel meer. In 't Veld: 'Dit kan beter en overzichtelijker volgens mij en ik ben dan ook op zoek gegaan naar een oplossing om al deze instellingen te coördineren'. José Hiel, domeinregisseur Mens en Maatschappij bij de gemeente vertelde dat de vrijwilligers van OnS niet alleen bereikbaar zijn voor praktisch zaken maar ook voor emotionele zoals 'een arm om je heen bij een overlijden of gewoon een praatje als iemand in de put zit'.

Waar vind ik hulp?

Het credo van OnS is dan ook "Waar vind ik hulp in de meeste brede zin". Dat dat in de meest brede zin ook klopt is te zien op de site van OnS. Zo wil mevr. H de G in Zevenbergschen Hoek graag iets leuks doen omdat ze vaak alleen zit en vraagt een meneer in Zevenbergen of iemand zijn lekke aquarium naar de milieustraat wil brengen. OnS werkt hoofdzakelijk met vrijwilligers die zich via de site aan te kunnen melden. Als opening van het platform werd de site getoond en een kort filmpje hoe het allemaal in zijn werk gaat. Ook werden er enkele vrijwilligers voorgesteld. Dat zijn op het ogenblik Marijke Brendel, Jolanda Gaans, Jeanne van Haaster, Lia Maat, Sonja Molengraaf, Phil Schoonen, Paula van Maren, Jopie Vredenbregt.[l]