Direct na de fusie werd het eerste kampioen. FOTO DANIËLLE DEIJKERS
Direct na de fusie werd het eerste kampioen. FOTO DANIËLLE DEIJKERS Foto: Daniëlle Deijkers

VV De Fendert pakt uit bij 90-jarig jubileum

FIJNAART – Acht jaar na de fusie tussen de voetbalverenigingen Kaaise Boys en FSV wordt van woensdag 28 mei tot en met zaterdag 1 juni stil gestaan bij het 90-jarig jubileum van de fusieclub De Fendert.

DOOR TIES STEEHOUWER

Nou stil gestaan is hier zeker niet het juiste woord omdat de jubileum commissie, bestaande uit Sander Wierikx, Louise Dulling, Robert Romijn, Albert Bielefelt, Kris Nuiten en Jan Otte heeft gezorgd voor een dijk van een programma met veel beweging. Uiteraard staan de meeste programma onderdelen in het teken van voetbal maar ook is er tijd ingeruimd om te feesten.

Volle toeren

Eigenlijk zou het feest plaats hebben moeten vinden in maart van dit jaar maar toen draaide de competitie nog op volle toeren. De viering van het 90-jarig bestaan moet een feest worden voor de hele bevolking van Fijnaart. Daarom is er gekozen voor het motto #1dorp1club. Iedereen is dus welkom om aan het feest deel te nemen of de activiteiten te komen bezoeken. Ook is er geprobeerd om alle geledingen van De Fendert actief bij het jubileum te betrekken. Dat betekent dat iedereen zijn bijdrage mag leveren. Te denken valt hier aan de jongste jeugd, dames en de meisjes, de oudgedienden en natuurlijk de voetballers die nog wekelijks sporten.

Clublied

Voor het eerst heeft de club een eigen clublied met de aansprekende titel "De Fendert Vooruit". Het is natuurlijk de bedoeling dat het samen met de vlag een van de symbolen van de club wordt. Andere aansprekende symbolen van De Fendert zijn het prachtige sportpark en de daarbij behorende twee kantines. Twee omdat voor de fusie in 2011 iedere te fuseren club zijn eigen kantine had. Ruimte om te feesten is er dus genoeg. Heel veel momenten van Kaaise Boys, FSV en v.v. De Fendert zijn vastgelegd op foto's of film of is beschreven in krantenartikelen, wedstrijdverslagen of clubbladen. Al dat moois is op vrijdag en zaterdag te bekijken.

Historie

Het kan natuurlijk niet anders of een club die 90 jaar bestaat heeft een rijke historie. Bij De Fendert is dat helemaal het geval omdat hier een fusieclub betreft. Kaaise Boys werd opgericht in 1929 als Sparta. In 1958 werd de latere bondscoach George Knobel trainer en dat leverde veel successen op. De Boys speelden in een groen-witte outfit. FSV stamt uit 1965 en speelde in een zwart-wit tenue. De fusie in 2011 leverde meteen succes op omdat De Fendert kampioen werd. Er wordt gespeeld in rood-witte kleding. De fusie verliep niet zonder slag of stoot omdat het hier ging om een katholieke en een protestante club. Het gezonde verstand zegevierde echter zodat er nu met het 90 jarige bestaan van de club, en zijn rechtsvoorgangers, flink feest gevierd kan worden.

Jeugdkamp

De feestelijkheden beginnen woensdag met het jeugdkamp. Na een nachtje slapen in de tent kunnen de kinderen op donderdag gelijk gaan kijken naar FIFA toernooi voor de bovenbouw en de senioren. In de avonduren ir een voetbalquiz. Deze quiz wordt voor het vierde jaar gehouden en wordt elk jaar populairder. Op zaterdag 1 juni kunnen de liefhebbers beter de hele dag op de velden en in de kantine van De Fendert blijven omdat er de hele dag iets te doen is. Dat begint al 's morgens om 9.30 uur met activiteiten voor de jongens en om 11.00 uur voor de meisjes van de club.

Oud NAC

Op vrijdagavond is er de al enkele jaren populaire voetbalquiz en daarna het jubileum café met de bekende scheidrechter Bas Nijhuis. Zaterdag wordt echt een topdag met een food festival om 12.00 uur, een receptie om 14.00 uur, een wedstrijd tussen oud spelers van de fusieclubs om 14.30 uur, damesvoetbal op diezelfde tijd en de klapper van het feest een wedstrijd tussen De Fendert en Oud NAC om 17.00 uur. Het 90 jarige jubileum wordt afgeslopen me een feestavond.[l]