De 14e eeuwse schoen en resten van vuurstolpen. FOTO EBO ROEK
De 14e eeuwse schoen en resten van vuurstolpen. FOTO EBO ROEK Ebo Roek

Zevenbergse schoen uit 14e eeuw in museum van Heemkundekring

ZEVENBERGEN - Toen een medewerker van de Heemkundekring Willem van Strijen uit Zevenbergen in maart van dit jaar de grond onderzocht die op de markt was uitgegraven en in depot was gebracht, vond hij een hele oude rundleren schoen. De schoen heeft waarschijnlijk in de diepere veenlagen gezeten waardoor er geen zuurstof bij kon komen. Daardoor is de schoen zo goed bewaard gebleven. Na reiniging en conservering bleek uit onderzoek dat het een schoentje was uit de 14de eeuw. Overigens werden ook potscherven uit die periode gevonden, maar helaas geen ongebroken aardewerk.

De 14de eeuw is de periode dat Zevenbergen werd geregeerd door Gerrit I van Strijen, die met zijn vrouw Isabella van Wesemael op het kasteel woonde, waar nu de kasteeltuin is. Misschien was het schoentje wel van een van hun kinderen, want het was maat 30 en een volwassen ridder of burger zal wel een forsere voet hebben gehad. Het was ook de tijd dat Zevenbergen nog vast zat aan Strijen, dat het Hollands Diep er nog niet was en de zeemeermin met haar voorspelling over de Lobbekenstoren nog langs moest komen. Het was ook de tijd van een van de ergste pestepidemieën, die aan een derde van de Europese bevolking het leven zou kosten.

Tentoonstelling
Het is bijzonder een overblijfsel uit die tijd te vinden en te kunnen bekijken. Met een beetje fantasie, zie je de middeleeuwse eigenaar van het schoentje door Zevenbergen lopen. Dat zag er toen anders uit dan nu. Er zullen nog veel brandgevaarlijke houten huizen met strooien daken hebben gestaan. Daardoor kwamen de vuurstolpen, waarvan ook resten zijn gevonden, goed van pas. Kom dus met de Pinsterdagen een kijken in onze Oudheidkamer. In De Schuur is er dan de tentoonstelling van scheepsmodellen. De deur tussen deze tentoonstelling en ons museum staat open, dus twee vliegen in een klap.
In het Pinsterweekend van 8 t/m 10 juni a.s. zijn het schoentje en de gevonden scherven te zien in de Oudheidskamer (museum) van de Zevenbergse Heemkundekring aan de Zuidhaven 17. Openingstijden zijn van 11:00 tot 17:00 uur. Bovendien is er dan in het museum een boekenmarkt, waar boeken worden verkocht die overtollig zijn in onze bibliotheek. [l]