De nieuwe hoogspanningsmasten worden voor 2025 gerealiseerd. FOTO WIJNAND NIJS
De nieuwe hoogspanningsmasten worden voor 2025 gerealiseerd. FOTO WIJNAND NIJS Foto: Wijnand Nijs

'Leg hoogspanningsmasten om Kattenkraam heen'

ZEVENBERGSCHEN HOEK/STANDDAARBUITEN - Buurtschap de Kattenkraam in Zevenbergschen Hoek moet zoveel mogelijk worden gespaard. Daarom pleiten de samenwerkende West-Brabantse gemeenten ervoor om de nieuwe hoogspanningsroute 380 kV met een knik rondom de Kattenkraam aan te leggen.

DOOR MONIQUE JANSEN

Op deze manier kunnen de meeste woningen in het gebied blijven staan. Wel heeft deze route een belangrijk nadeel voor transportbedrijf Lambregts. Die krijgt een extra hoogspanningsmast op zijn perceel. "We zullen met het bedrijf in goed overleg naar een zo werkbare oplossing moeten zoeken", kondigt wethouder Désirée Brummans van de gemeente Moerdijk aan. Extra wrang is dat Lambregts in het verleden al een keer plaats heeft moeten maken voor de hogesnelheidslijn. De knik rondom de Kattenkraam zou het Rijk zeven tot tien miljoen euro extra kosten.

Grote projecten

Brummans volgt de ontwikkelingen in Zevenbergschen Hoek op de voet. Het dorp heeft de afgelopen jaren te maken gehad met grote infrastructurele projecten. Zo komen de hogesnelheidslijn en Rijksweg A16 langs Den Hoek en wachten ook nog andere grote projecten, zoals de uitvoering van het windmolenpark en het Logistiek Park Moerdijk op uitvoering. "Het is belangrijk om de leefbaarheid in de gaten te blijven houden", benadrukt Brummans. Voor Standdaarbuiten geven de lokale overheden de minister het advies om te kiezen voor een route die zoveel mogelijk aansluit bij de bestaande infrastructuur. Bij voorkeur komen de masten bij de snelweg en de buisleidingenstraat. Op deze manier blijft het landschap zoveel mogelijk intact.

Stroomtoevoer

De nieuwe hoogspanningslijn 380 kV doorkruist het gebied tussen Rilland en Tilburg. De nieuwe masten zijn nodig om in de toekomst een goede stroomtoevoer te waarborgen. Het project moet uiteindelijk in 2025 worden gerealiseerd. Elektriciteitsleverancier TenneT is verantwoordelijk voor de uitvoering. Het ministerie van Binnenlandse Zaken besluit uiteindelijk welke route de masten afleggen door West-Brabant. De betrokken regio's mogen daarin advies uitbrengen. De afgelopen jaren hebben lokale en regionale overheden daarom actief met bewoners en betrokkenen gesproken over hun wensen en belangen. Daaruit vloeiden per regio verschillende raadgevingen.

Besluit

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken besluit voor het zomerreces welke route de 380 kV uiteindelijk gaat afleggen in West-Brabant. "Wij gaan de adviezen uitgebreid bestuderen. TenneT doet daarna nog feitelijk onderzoek en uiteindelijk kiest de minister de variant", kondigt Sander van Sluis, projectleider 'Ruimtelijke Inpassing 380 kV' van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan. Bea van Beers, bestuurlijk voorzitter namens de samenwerkende overheden drong er bij Van Sluis op aan om de knoop door te hakken, voordat de zomervakantie in het zuiden begint: "Op deze manier weten bewoners en andere belanghebbenden tijdig waar ze aan toe zijn." Zij vreest ervoor dat burgers anders denken dat zo'n belangrijk besluit wordt weggemoffeld. "En dat zou zonde zijn van het uitgebreide traject dat we tot nu toe hebben gevoerd. Bewoners hebben juist heel actief meegedacht in het grotere geheel. Zo zijn we samen tot een advies gekomen dat het hoogst haalbare is op leefbaarheid, landschap en natuur. Draagvlak is van groot belang."[l]

380kV

De 380 kV is de nieuwe stroomverbinding tussen Rilland en Tilburg. Het tracé waarborgt de toekomstvaste transportcapaciteit van elektriciteit die in Zeeland wordt opgewekt om af te voeren naar de landelijke ring bij Tilburg. Het is een omvangrijk project dat ongeveer 0,8 miljard euro kost.