'Dringend meer geld nodig voor onderhoud bruggen'

MOERDIJK - Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat moet meer geld uittrekken voor het onderhouden en vervangen van bruggen en sluizen. Dat vinden Bouwend Nederland, de ANWB, TLN en Evofenedex.

DOOR MONIQUE JANSEN

Dat is nodig om te voorkomen dat bijvoorbeeld de Moerdijkbrug of de Haringvlietbrug onverwachts dicht moeten voor werkzaamheden. Als de Moerdijkbrug op slot zou gaan voor vrachtwagens en personenauto's, loopt de economische schade al gauw op tot vijf miljoen euro per dag. De Algemene Rekenkamer liet in april al weten dat de onderhoudsachterstand aan sluizen en bruggen urgenter is dan de jaarverslagen van de minister van Infrastructuur en Waterstaat laten zien.

Gevolgen

Volgens Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland is het niet de vraag, maar wanneer snelwegen onverwachts moeten worden afgesloten met alle gevolgen van dien. Hij roept de minister dan ook op om de komende verkeersluwe periode in de zomer aan te pakken om het onderhoud aan te pakken: "Op deze manier beperk je de overlast voor een weggebruikers tot een minimum." Het is niet denkbeeldig dat bruggen onverwachts dicht moeten. In 2016 mochten truckers wekenlang niet over de Merwedebrug tussen Sleeuwijk en Gorinchem rijden toen er haarscheurtjes werden ontdekt in de draagbalken.[l]