Een geluidswal plaatsen is een traject van jaren. FOTO CORINE ROKS
Een geluidswal plaatsen is een traject van jaren. FOTO CORINE ROKS Foto:

Plaatsing geluidsschermen langs A17 duurt nog minimaal vier jaar

STANDDAARBUITEN - Langs de A17 bij Standdaarbuiten komen geluidsschermen. Dat heeft Rijkswaterstaat bekend gemaakt. De omwonenden moeten nog wel even geduld hebben, want de wallen worden niet voor 2023 geplaatst.

DOOR MONIQUE JANSEN

Wethouder Désirée Brummans betreurt dat de schermen niet eerder kunnen worden neergezet. Zij blijft zich hard maken voor versnelling van de uitvoering van de maatregelen. Daarnaast wil zij graag dat de wallen worden voorzien van groene beplanting: "De omwonenden hebben deze wens duidelijk aangegeven. Groen op de schermen geeft een natuurlijke inpassing in het ruimtelijk landschap."

Schoonmaakbeurten

Ook dringt de gemeente er op aan dat Rijkswaterstaat het transparante deel van de schermen ter hoogte van de Sluissedijk en de Oude Kerkstraat geregeld schoonmaakt en eventuele graffiti snel verwijdert. Dit onderwerp komt nog aan de orde bij de behandeling van de omgevingsvergunning.

Hoogte

Onderzoek naar het verkeersgeluid bij de A17 wijst uit dat de toegestane normen voor verkeersgeluid bij zestien woningen nabij Standdaarbuiten wordt overschreden. De geluidsschermen aan beide kanten van de snelweg gaat dit tegen. De wallen krijgen een lengte van zestien meter aan de westzijde en van drie meter aan de oostzijde. Bij de woningen in het buitengebied waar de norm wordt overschreden, komen geen schermen of stiller asfalt.

Situatie bij A4

Parallel hieraan vindt er op dit moment overleg plaats over de gevraagde geluidsmaatregelen bij Heijningen en Helwijk langs de A4 en de A29. Aanvankelijk zou Rijkswaterstaat eind december 2018 maatregelen doorrekenen. De meest recente regionale verkeerscijfers zijn nog niet bekend. Daardoor is nog niet duidelijk welke maatregelen er uiteindelijk komen. Wel is inmiddels contact geweest tussen de burgemeester en de directeur netwerkmanagement van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland. "We hebben afgesproken om zo spoedig mogelijk tot uitvoering te komen als duidelijk is welke maatregelen worden genomen", kondigt Brummans aan.

Leefbare situatie

De bewoners van Heijningen en Helwijk hebben sinds de opening van de A4 te maken met enorme geluidsoverlast. Ze zitten continue in de herrie. Eerder gaf Brummans aan dat de bewoners zich gevangen voelen in hun eigen woning met de deuren en ramen dicht om enigszins te zorgen voor een leefbare situatie. Genieten in hun eigen tuin op een zomerse dag zit er vanwege de geluidsoverlast bijna niet meer in. Daardoor worden de bewoners beperkt in hun woongenot. Brummans kan nog geen datum noemen waar op de deze situatie gaat verbeteren: "We doen er als gemeente in ieder geval ons uiterste best voor."[l]