Schuldhulpmaatje Moerdijk vanaf juli operationeel

MOERDIJK - De schuldenproblematiek neemt nog altijd toe. Landelijk heeft 1 op de 5 Nederlanders te maken met financiële problemen. In de gemeente Moerdijk is dat één op de zes inwoners. Om deze schuldenproblematiek in Moerdijk terug te dringen is 25 februari de stichting 'Grip op je knip Moerdijk' opgericht. De stichting, werkend onder de naam SchuldHulpMaatje Moerdijk, is een initiatief van verschillende diaconieën uit de gemeente Moerdijk, maar is niet aan enige religie gebonden. Wij zijn er voor iedereen en bieden hulp zonder oordeel, eigenbelang en winstoogmerk.

Het doel is om mensen met schulden weer financieel zelfredzaam te maken, zodat zij weer de baas zijn over hun geld. We richten ons op de preventieve zorg en nazorg, niet op de professionele schuldsanering. Dit doen we samen met de gemeente Moerdijk en andere organisaties die actief zijn op het gebied van schuldhulpverlening. Voor het bieden van hulp wordt een beroep gedaan op SchuldHulpMaatjes. Deze maatjes bieden, na een 3-daagse training (conform NEN 8048; opgezet door de landelijke vereniging), hun hulp op vrijwillige basis en zijn de steun en toeverlaat voor mensen die financieel zijn vastgelopen of dat dreigen te raken. De vrijwilliger kan iemand helpen het tij nog op tijd te keren of ondersteuning bieden tijdens en na een traject van schuldsanering. De hulpvraag kan zeer divers zijn. Dit kan variëren van het op orde brengen van de administratie tot het bieden van hulp bij het aanvragen van voorzieningen. Afgelopen maanden hebben tien maatjes de 3-daagse training met succes gevolgd en zijn vanaf 1 juli volledig inzetbaar. Al onze bestuursleden en schuldhulpmaatjes hebben een Verklaring Omtrent Gedrag ontvangen en ook heeft onze stichting de ANBI status gekregen. Vanuit jullie werkzaamheden komen jullie mogelijk in aanraking met cliënten die financiële ondersteuning nodig hebben.

Schuldhulpmaatje operationeel

Het bestuur laat weten dat Schuldhulpmaatje Moerdijk operationeel is en klaar om deze cliënten te ondersteunen. Onze vraag is dan ook om cliënten waarbij jullie financiële problemen constateren, deze door willen verwijzen naar Schuldhulpmaatje Moerdijk. In het kader van de huidige privacywetgeving moet duidelijk sprake zijn van toestemming van de cliënt en dient de cliënt zelf het contact te leggen met de coördinator. Correspondentie tussen maatje en cliënt blijft alleen tussen deze twee. Contact met de coördinator kan gelegd worden door te mailen naar coördinator SHMMoerdijk@gmail.com. Kortom, wij willen graag bijdragen aan het vroegtijdig bereiken van mensen in dreigende financiële nood, het voorkomen en duurzaam oplossen van schuldproblematiek en het schuldenvrij leven van onze hulpvragers. Om dit te bereiken is naast de inzet van goed opgeleide vrijwilligers, uw hulp als professional hard nodig. Indien meer informatie gewenst is, kunt u ons benaderen via info.SHMMoerdijk@gmail.com, of kunt u de website van Schuldhulpmaatje Nederland (https://schuldhulpmaatje.nl/locatie/Moerdijk) bezoeken.[l]