Om het wandelen en het fietsen langs de linie te promoten, werd door de provincie de Expeditie Zuiderwaterlinie georganiseerd. FOTO TIES STEEHOUWER
Om het wandelen en het fietsen langs de linie te promoten, werd door de provincie de Expeditie Zuiderwaterlinie georganiseerd. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Op stap langs de Zuidwaterlinie

WILLEMSTAD/KLUNDERT- Veel lezers zullen wellicht opkijken bij het lezen van bovenstaande kop. Van de Zuiderwaterlinie zullen ze wel eens gehoord hebben, maar een Franse invasie? "Nee, dat moet wel ver voor mijn tijd geweest zijn."

DOOR TIES STEEHOUWER

En dat klopt ook wel omdat deze Franse invasie op ons grondgebied ruim 200 jaar geleden plaatsvond. In 1793 om precies te zijn. Vrijdag liep er flinke groep wandelaars het gedeelte Willemstad Klundert.

Simpel

Om het wandelen en het fietsen langs de linie te promoten, werd door de provincie de Expeditie Zuiderwaterlinie georganiseerd. Daarvoor werd de linie opgesplitst in lange en korte trajecten. Het korte traject Willemstad Klundert is 12 kilometer lang en werd vrijdag door ruim vijftig mensen gewandeld. Het gedeelte dat werd gelopen is misschien niet het spannendste stuk van de route. Het wordt pas boeiend als je iets over de geschiedenis van de streek weet. De route zelf is simpel. Gewoon het water aan je linkerhand houden en dan kom je vanzelf in Klundert. Dat water aan je linkerhand houden kan in Noordschans niet meer omdat de buitendijk daar ophoudt. Die is in de jaren zestig in handen gevallen van het industrieterrein Moerdijk. Verboden toegang dus.

Bovensluis
Er werd vrijdag vertrokken bij de haven in Willemstad. Gids Johan Schot van de heemkundekring de Willemstad vertelde boeiend over de geschiedenis van de stad en over de functies van de diverse onderdoorgangen, waterloopjes en sluisjes in functie van de Zuiderwaterlinie. De wandelaars werden op pad gestuurd door de trommelaars van sambaband Xammeramme. Daarvoor was hen door de organisatie een drankje met cake aangeboden. Door het optreden van de band en het boeiende verhaal van de gids, duurde het ruim een uur voordat de wandelaars de stad achter zich konden laten. Op de, met auto's drukke, Oostdijk vertelde Schot over het dijkverhogingsmonument en over de drie timmerlieden die in 1793 de sluis bij fort Bovensluis vernielden zodat de polder onder water kwam te staan en de Fransen werden gehinderd in hun opmars naar Willemstad, dat heldhaftig werd verdedigd door het garnizoen en haar inwoners.

Kunstwerk
Bij Tonnekreek vertelde kunstenaar Bouke Bruins over het kunstwerk dat hij speciaal voor de Watersnoodlinie had gemaakt. Het verhaal van de gids hield daar op omdat de wandelaars op het grondgebied van de voormalige gemeente Klundert waren aangekomen. Via de Schapenweg werd deze stad door de wandelaars stormenderhand genomen. In het centrum werden ze feestelijk onthaald door de bezoekers van Klundert op een Kluitje, die toch wel wat vreemd opkeken bij het zien van de groep wandelaars met vooraan de Zuiderwaterlinievlag.

Het Zuiderwaterlinie wandelpad is uitgezet over het Brabantse wandelknooppuntensysteem. De wandelroute is herkenbaar aan de groen-met-gele bewegwijzering met het Zuiderwaterlinie-symbool. De route is in beide richtingen te wandelen. Het startpunt van de wandelroute is in Bergen op Zoom en het eindpunt in Grave De totale lengte van het wandelpad is 290 kilometer.[l]