Sanering Bult van Pars in Klundert gaat snel verder

KLUNDERT – De saneringswerkzaamheden aan de Bult van Pars in Klundert starten binnenkort. Volgens wethouder Thomas Zwiers kan de klus nog voor het einde van dit jaar worden geklaard.

DOOR MONIQUE JANSEN

De gemeenteraad reserveerde in april 850.000 euro extra voor het schoonmaken van de Bult van Pars. Dat was nodig, omdat de werkzaamheden waren stopgezet. De Bult bleek namelijk veel erger vervuild dan in eerste instantie werd gedacht. Daardoor was meer geld nodig voor het reinigen. In de grond zitten onder meer asbest en vaten met een olieachtige substantie.

Herontwikkeling

Aannemer J. van Esch gaat de Bult van Pars reinigen. Er zullen de nodige kuubs grond worden afgevoerd. De gemeente wil de locatie herontwikkelen. Vermoedelijk komen er woningen. Naar verwachting start in 2021 het echte bouwen. De naam 'Bult van Pars' gaat ook verdwijnen. De locatie is namelijk al jaren geen eigendom meer van de familie Van Pars en na de afgraving is er ook geen sprake meer van een bult. Niet iedereen in Klundert is blij met de sanering. Zo werd de Bult volop gebruikt om te parkeren en in de winter om te sleeën.

Geschiedenis

De Bult van Pars kent een lange geschiedenis. In de negentiende eeuw stonden op deze locatie verschillende soorten molens. In 1836 draaide er bijvoorbeeld een paardenoliemolen. Daar werd olie gewonnen uit lijnzaad. Daarna stond er een windmolen. In 1899 kwam er een stoommalerij. Het terrein wordt inmiddels decennia niet meer gebruikt.[l]