Thomasviering: actie en reactie in de kerk

ZEVENBERGEN - Op zondag 30 juni wordt in onze kerk aan de Stationsstraat 2 in Zevenbergen een Thomasviering gehouden. Aanvang 10.00 uur. Thema: Gast-vrij.

Wat houdt zo'n viering in? De naam 'Thomasviering' houdt verband met het verhaal over de discipel Thomas van wie in het Nieuwe Testament staat te lezen, dat hij pas zou geloven als hij Christus' wonden zou kunnen zien en voelen. Thomas vieringen krijgen dan ook weleens als 'ondertiteling' mee, dat ze er zijn voor twijfelaars met verlangen en voor gelovigen met vragen.

Thomasviering
Een Thomasviering is het beste samen te vatten in de woorden: ruimte en betrokkenheid. Deze woorden krijgen vorm in de wijze waarop het thema wordt gebracht. Er is namelijk geen preek, maar in de kerk zijn verschillende plekken ingericht waar u / jij zelf met het thema aan de gang gaat. Dit gedeelte wordt in de viering 'heilige chaos' genoemd. Na deze 'chaos', die overigens in een rustige sfeer verloopt, wordt de viering besloten met het onderling delen van brood en honing tijdens de agapé - of vriendschapsmaaltijd. Daarnaast wordt er in een Thomas viering ook gezongen, gebeden, muziek gemaakt. Belangrijk is een sfeer van warmte, openheid, respect en een eigentijdse uitstraling. Zo groeit de betrokkenheid van alle deelnemers. De invulling van zo'n kerkdienst is dus heel anders dan op andere zondagen: het houdt in dat we zelf in beweging gaan komen.
Wij hopen dat u dit experiment aandurft: Team Spirit7bergen, zevenbergenspirit@gmail.com. [l]