Schermfamilie Butin Bik
Schermfamilie Butin Bik H.J. Nollen

Drie nationale titels op sabel en floret voor Klundertse broer en zus Butin Bik

KLUNDERT - Tijdens de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen schermen te Alkmaar hebben de Klundertse broer en zus Butin Bik een zeldzame reeks nationale titels veroverd. De 14-jarige sabelschermer Nathan Butin Bik won in zijn categorie (U14) de finale op sabel van Jasper Hendriks uit Apeldoorn. In de hogere leeftijdscategorie tot 17 jaar won hij daarnaast nog een zilveren medaille.

Zus Elise (16 jaar) won op floret de nationale titel zowel in haar categorie U17, maar ook in de hogere leeftijdscategorie tot 20 jaar en is daarmee op dit moment onbetwist de sterkste jeugdfloretschermster van Nederland. Na 8 jaar wedstrijdschermen zag zij haar inspanningen eindelijk beloond met een nationale titel, en wel twee zelfs.

Hiermee komt aan een moeizaam seizoen toch nog tot een succesvol einde. Moeizaam, omdat het Nathan eerder niet gelukt was om zich in de U17-categorie te kwalificeren voor deelname aan de EK en WK. Ondanks extra lessen in Amsterdam waren zijn resultaten tijdens de kwalificatiewedstrijden in Londen, Stuttgart, Wenen en Grenoble niet voldoende en bleek de droom om dit seizoen al mee te kunnen doen aan de EK/WK titeltoernooien te hoog gegrepen.

Elise kwam, net als de voorgaande twee seizoenen, ook dit seizoen wel tot voldoende prestatie tijdens de floretkwalificatiewedstrijden te Marseille, Tauberbisschofsheim, Poznan, Wenen, Satu Mare (Roemeniƫ) en Parijs. Zij kwalificeerde dus voor het derde achtereenvolgende jaar om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de EK te Foggia (Italie) en de WK te Torun (Polen). Maar slepend blessureleed stonden eraan in de weg om op deze titeltoernooien flink uit te pakken, zodat zij met een teleurstellende top 30 plaats genoegen moest nemen.

De resultaten van dit NJK maakten aldus weer veel goed. Hun schermleraar en vader Eddy Butin Bik kon tevreden terugkijken op de vele uren trainingsarbeid. Andere leerlingen en clubgenoten wonnen nog een derde plaats op degen (U17, Jasper Videler, Bergen op Zoom)en een top 8 plaats op floret (U12, Julian Williams, Roosendaal). [l]