Wie wordt de nieuwe beheerder van de jachthaven Willemstad?

WILLEMSTAD - De gemeente Moerdijk is op zoek naar een partij die de jachthaven Willemstad met ingang van 1 januari 2020 wil gaan exploiteren.

DOOR PETER HOUTEPEN

In de ogen van het college van burgemeester en wethouders is de gemeente niet de geschikte partij om een jachthaven te exploiteren. "Wij willen wel kunnen sturen op zaken die we van wezenlijk belang vinden", aldus wethouder Thomas Zwiers. "In het geval van de jachthaven Willemstad wordt er meer gediend dan alleen het belang van ligplaatshouders en de exploitant."

Beeldbepalend

De haven heeft volgens hem een belangrijke economische waarde voor de stad en is een beeldbepalend element. "Zo willen we bijvoorbeeld invloed kunnen blijven uitoefenen op de monumentale uitstraling van de haven", zo vervolgt hij. "Omdat de haven een belangrijke toeristische trekpleister is, hechten we ook veel waarde aan samenwerking met en een proactieve houding richting ondernemers en inwoners - via de stadstafel - van Willemstad. Dat hebben we ook zo afgesproken met de gemeenteraad."

Inschrijven

Het is de bedoeling dat de nieuwe beheerder vijf jaar blijft: in eerste instantie één jaar, met een verleningsmogelijkheid van vier jaar. De gemeente hoopt met een aanbestedingsprocedure een goede kandidaat te vinden. Belangstellenden kunnen zich tot 16 september inschrijven.

In het vierde kwartaal van dit jaar neemt het college een besluit.[l]