Marian Ooijen (links) in haar prachtige tuin. FOTO TIES STEEHOUWER
Marian Ooijen (links) in haar prachtige tuin. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Open Tuinen Dag
brengt mensen in beweging

ZEVENBERGEN - De Open Tuinen Dag zorgde er zaterdag in de gemeente Moerdijk niet alleen voor dat er veel te genieten viel in de acht tuinen die meededen, maar ook dat veel mensen op de fiets de polder introkken.

DOOR TIES STEEHOUWER


Aan de Achterdijk in Zevenbergen hebben Wim en Marian Ooijen twee tuinen tot hun beschikking. Een hebben zij zelf ingericht. Aan de andere tuin hoeven ze niks aan de doen, omdat deze tot het poldergebied behoort. Voor de bezoekers viel er veel te ontdekken. De tuinierster had over elke plant wel iets te vertellen, wat het extra boeiend maakte.

Wijn en tuin
Even verderop aan de Hoge Zeedijk in Langeweg ligt de tuin en wijngaard van Annie en Ad van der Made. Ook zij kijken uit over de polder. Hun tuin oogt heel anders dan die van de familie Ooijen: klassiek aangelegd met een groot gazon en daaromheen keurige borders. Annie: "Vanmorgen lag alles er nog keurig bij, maar door de wind zijn er blaadjes van de treurwilg afgewaaid en die liggen nu op het gras. Daar kan ik niet tegen."

Het stel dreef jarenlang een drankhandel in Zevenbergschen Hoek. Twintig jaar geleden begon Ad met het kweken van druiven met de bedoeling om daar wijn van te gaan maken. Hij schenkt vakkundig een eigengemaakte Merlot in. Die smaakt prima en met het uitzicht over de prachtige polder zelfs voortreffelijk. Op de vraag of het dit jaar een goed wijnjaar gaat worden, antwoordt hij: "Daar kan ik nog weinig van zeggen."[l]