Exploitant Jan Karel Fikke van Hotel Port of Moerdijk mag naast het hotel geen gebouw met tijdelijke woonunits realiseren, zo heeft het college besloten. FOTO TIES STEEHOUWER
Exploitant Jan Karel Fikke van Hotel Port of Moerdijk mag naast het hotel geen gebouw met tijdelijke woonunits realiseren, zo heeft het college besloten. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Streep door tijdelijke units naast Hotel Port of Moerdijk

MOERDIJK - Exploitant Jan Karel Fikke van Hotel Port of Moerdijk mag naast het hotel geen gebouw met tijdelijke woonunits realiseren, zo hebben burgemeester en wethouders besloten. Omvang en uitstraling van het plan zijn volgens het college niet passend zijn voor deze locatie.

DOOR ADDO SPRANGERS

De uitbater van het hotel aan de Sebastiaanseweg in Moerdijk diende bij de Gemeente Moerdijk het verzoek in om naast Hotel Port of Moerdijk een 18 meter gebouw te mogen neerzetten. Dat gebouw zou worden opgebouwd uit tijdelijk woonunits en zou onderdak moeten bieden aan circa 384 werknemers uit het buitenland. Zoals gezegd verleent het college van burgemeester en wethouders echter geen medewerking aan dit verzoek.

Niet passend

In 2018 kreeg de exploitant toestemming van de Gemeente Moerdijk om in het bestaande hotel maximaal 146 arbeidsmigranten te huisvesten. Met dit verzoek zou het aantal te huisvesten personen kunnen uitkomen op 530 personen. Burgemeester en wethouders hebben echter besloten om geen medewerking te verlenen aan deze aanvraag omdat de omvang en uitstraling van het plan niet passend zouden zijn voor deze locatie.

Steentje bijdragen

"Er is grote behoefte aan woonruimte voor werknemers uit het buitenland", legt wethouder Desirée Brummans legt uit. "Gemeente Moerdijk draagt daar graag een steentje aan bij. Nu wonen deze mensen vaak op campings maar dat vinden wij niet wenselijk, campings zijn primair voor toeristen bedoeld. Ook willen wij deze mensen op een goede en humane manier huisvesten en overzicht houden waar ze wonen."

Afspraken

Met de toestemming van vorig jaar om in het hotel maximaal 146 mensen te huisvesten, voldoet Gemeente Moerdijk aan de onder de vlag van de Regio West-Brabant (RWB) gemaakte afspraken dat de gemeenten en betrokken partijen tussen 2013 en 2020 gezamenlijk zorgen voor fatsoenlijke huisvesting voor buitenlandse werknemers die in de regio hun geld verdienen. "De provincie vraagt alle gemeenten wel nadrukkelijk om mee te denken over extra plaatsen voor werknemers uit het buitenland. Daartoe zijn wij ook zeker bereid. De voorkeur van het college gaat echter uit naar meer kleinschalige of middelgrote accommodaties. Niet de omvang van het huidige plan van de exploitant. Een gebouw van zo'n 18 meter hoog staat niet in verhouding tot de hoogte van het huidige hotel (10 meter) en is sowieso niet toegestaan in het bestemmingsplan. Wij gaan na de zomer graag met de initiatiefnemer in gesprek", aldus wethouder Désirée Brummans.

Woonvisie

Want de huisvesting van de arbeidsmigranten is toch wel een 'dingetje', zo blijkt uit de in februari van dit jaar verschenen Partiële Actualisatie Structuurvisie Gemeente Steenbergen. Hierin wordt onder meer verwezen naar de voor de huisvesting van arbeidsmigranten vastgestelde Beleidsnota Huisvesting Arbeidsmigranten. "Dit vastgestelde beleid is onderdeel uit gaan maken van de in maart 2015 vastgestelde Woonvisie. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen arbeidsmigranten die zich in Steenbergen willen vestigen en de tijdelijke arbeidsmigranten. De permanente arbeidsmigranten horen thuis in de reguliere woningvoorraad. De verwachting is dat ongeveer 25% van de arbeidsmigranten zich in Nederland gaat vestigen. Tijdelijke arbeidskrachten dienen gehuisvest te worden in pensions/logiesgebouwen aan de randen van de kern. Eigen personeel kan ook op het agrarisch bedrijf waar men werkt worden gehuisvest (maximaal 40 personen)."

Achterhaald

De in 2013 in de regio gemaakte afspraken over de tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten blijken volgens het document inmiddels achterhaald. "Door de hoge economische groei van de afgelopen jaren blijkt de vraag naar huisvestingsmogelijkheden van arbeidsmigranten aanzienlijk te zijn toegenomen en voldoen de afspraken uit 2013 niet langer. Dit leidt momenteel tot een ongewenste situatie waarbij tijdelijke arbeidsmigranten toch gehuisvest worden in de reguliere woningvoorraad, terwijl dit in strijd is met het bestemmingsplan en het vastgestelde beleid. In de subregio West (gemeenten Halderberge, Moerdijk, Rucphen, Roosendaal, Bergen op Zoom, Woensdrecht, Tholen en Steenbergen) zullen er in 2019 nieuwe afspraken worden gemaakt over het aantal te huisvesten tijdelijke arbeidsmigranten om het zogenaamde waterbedeffect te voorkomen. Voor wat betreft de huisvesting van arbeidsmigranten is er volgens het document op dit moment één locatie in beeld waar de huisvesting van arbeidsmigranten in een groter pension mogelijk is. Het gaat hierbij om de zuidzijde van Dinteloord nabij de sportvelden en de nieuwe ambulancepost.[l]