Afbeelding
Foto: Marjanne Dijkstra

(CHAPEAU) Loes Melissen: 'Ik wil nog even gaan genieten van andere dingen'

(KOP) Melissen Woninginrichting sluit deuren

ZEVENBERGEN - Het is een begrip in Zevenbergen en omgeving: Melissen Woninginrichting. Maar voor eigenaresse Loes Melissen en haar zoon Misja is nu toch de tijd gekomen om te stoppen. Met pijn in het hart, maar ook tevreden om wat is geweest, vertelt Loes Melissen over hoe het was en over de periode die gaat komen.

DOOR MARJANNE DIJKSTRA

"Volgend jaar zou het bedrijf 150 jaar bestaan, maar dat gaan we niet meer halen", blikt Loes Melissen vooruit. In 1870 werd het bedrijf gestart door de grootmoeder van haar schoonvader. Ze verkocht onder andere matjes. De zaak begon een eindje verderop in de Molenstraat, op nummer 14. De grootvader van de man van Loes Melissen breidde dat nog verder uit met bedden en matrassen. In de jaren '50 werden de huidige panden waar Melissen Woninginrichting in huist aangekocht en werden er ook meubels verkocht in de winkel.

Groei

Zelf kwam Loes Melissen in 1969 in de zaak te werken via haar man. In de jaren '70 maakte het bedrijf een grote groei door. Er werden steeds meer meubels verkocht. Ze vertelt daarover: "Door de groei van de industrie in de buurt, werden er veel nieuwe wijken bijgebouwd. Veel mensen die hier kwamen wonen, kwamen bij ons hun meubelen, tapijt en gordijnen uitzoeken. Dat waren goede tijden. In die periode hadden we ook veel tapijt op voorraad, we hadden zelfs een pand - de tapijthal - met alleen maar rollen tapijt. Van alles hadden we dan wel een stuk in de winkel natuurlijk." De soort meubels die werd verkocht veranderde ook in die periode. "Eerst was het vooral eiken, maar dat werd ook wat moderner."

Vaste klanten

Twintig jaar geleden werd de tapijthal in de Molenstraat verkocht en concentreerde Melissen Woninginrichting zich tot de Molenstraat 48. Dat betekende wat aanpassingen voor de familie Melissen. "De tapijten kwamen hierheen en dus besloten we minder meubelen te verkopen. In die tijd hadden we ook nog gordijnen erbij. Die werden zelfs hier gemaakt, later hebben we dat uitbesteed. De laatste jaren hebben we ons qua meubels meer gefocust op seniorenmeubelen en we hebben nog steeds heel veel vaste klanten."

Genieten

Het besluit om te stoppen kwam in feite al drie jaar geleden, vertelt Loes Melissen. "Ook voor Misja werd het werk zwaarder, met het sjouwen van grote rollen vinyl. Ik ben inmiddels 73, mijn vriendinnen zijn allemaal met pensioen en gaan wel eens een weekend weg. Ik wil dat niet allemaal meer in een zondag proppen. Natuurlijk gaat het stoppen me wel aan mijn hart. We hebben een heerlijke zaak, een volkszaak waar we al onze klanten kennen, en hebben schitterende tijden beleefd. We gaan het pand nu echt verkopen en er komt een grote opheffingsuitverkoop. Hoe mooi het ook was én is, ik wil nu nog even van andere dingen gaan genieten."[l]