Rasheed, Snodos en Mira. FOTO WIM AALBERS
Rasheed, Snodos en Mira. FOTO WIM AALBERS Wim Aalbers

Het Taalpunt voor velen van onschatbare waarde

ZEVENBERGEN - Het Taalpunt in Zevenbergen is voor velen van onschatbare waarde. Zoals voor Rasheed Mosa (29) uit Syrië, die samen met zijn vrouw Sndos en dochter Mira in Zevenbergen woont. Toen hij daar net woonde, werkte hij als vrijwilliger in de Zeven Schakels en sprak hij amper Nederlands. Het Taalpunt heeft hem geholpen bij het eigen maken van de Nederlandse taal.

Waarom is de Nederlandse taal belangrijk voor je?

Ik realiseerde mij al heel snel dat het beheersen van de Nederlandse taal belangrijk is om mee te kunnen doen in de maatschappij. Zonder goed Nederlands te spreken en te begrijpen is het onmogelijk om volledig te kunnen integreren en ook een 'goede' baan te vinden. Ik spreek nu mede dankzij het Taalpunt beter Nederlands. Het is een complexe taal en voor vreemdelingen erg moeilijk te leren. Gelukkig heb ik het nu aardig onder de knie, maar de lidwoorden blijven een uitdaging, De Nederlandse taal is moeilijk, maar als je doorzet is het zeker te doen!

Wat heeft het Taalpunt voor jou betekend?

Ik kwam bij Taalpunt om begeleiding te vragen voor het examen Nederlands niveau B1. Door Taalpunt werd ik met veel plezier begeleid en slaagde ik met vlag en wimpel voor het examen. Het oefenen bij Taalpunt voor het examen B1 was niet alleen nuttig, maar ook heel plezierig.

Hoe zie je de toekomst?

In januari heb ik voor mijn dochter en mij het Nederlandse staatsburgerschap aangevraagd. Ik hier mijn toekomst opbouwen met mijn gezin! Ik heb in juni dit jaar mijn opleiding IT-beheerder afgesloten (mbo-4 opleiding) in Dordrecht met het hoogste cijfer van mijn klas. Ik kreeg zelfs voor mijn diploma-uitreiking vier banen aangeboden! Eén daarvan was op voorspraaks van de docenten van het Da Vinci College. Half juli ben ik begonnen als netwerkbeheerder.

Informatie Taalpunt

Het Taalpunt in de Bibliotheek VANnU in Zevenbergen is ruim drie jaar geleden gestart. Het is een initiatief van de gemeente Moerdijk, de Bibliotheek VANnU en Stichting Lezen & Schrijven. Er hebben al bijna 100 mensen gebruik gemaakt van de wekelijkse service in de bibliotheek. Een Taalpunt is dé plek waar iedereen terecht kan met vragen over basisvaardigheden. Je kunt er informatie krijgen over een passende (digi)taalcursus en je kunt er oefenen met taal. Taalpunt Zevenbergen is elke donderdag van 10.00-12.00 uur geopend.

Behalve het Taalpunt is er ook een Taalcafé in de bibliotheek in Zevenbergen. Elke donderdag van 13.30-15.00 uur is iedereen welkom die Nederlands wil oefenen in een ongedwongen sfeer. Met een kopje koffie praten mensen met elkaar of doen een spelletje. Maar… altijd in het Nederlands. Meteen bij de start in mei dit jaar, was de belangstelling groot. Het duidelijk dat dit initiatief in een behoefte voorziet.

En dan is er ook nog de taaloefengroep

Elke maandag van 13.30-15.00 uur is de taaloefengroep actief. Onder begeleiding van twee ervaren vrijwilligers, komen mensen met een niet Nederlandse afkomst bij elkaar om volgens een vaste methode hun Nederlands te oefenen. De groep is inmiddels zo groot (en het niveau zo verschillend) dat er wordt overwogen de groep op te splitsen.

Mensen die willen deelnemen aan deze leuke maar erg leerzame oefenmiddagen, moeten zich wel even aanmelden bij het Taalpunt op donderdagochtend. Er zijn overigens geen kosten aan de deelname verbonden.

Telefoon Taalpunt: 06-13971767. E-mail taalpuntzevenbergen@gmail.com. [l]