Aanpak geluidsoverlast HSL in Zevenbergschen Hoek

MOERDIJK - Bestaande schermen die het geluid van de HSL langs het spoor in Zevenbergschen Hoek moeten verminderen voldoen niet, zo blijkt uit onderzoek. Het Rijk heeft een budget gereserveerd van één miljoen euro voor aanvullende maatregelen.

DOOR ADDO SPRANGERS

Daarnaast is geconstateerd dat raildempers en/of langere of hogere schermen ook te
weinig geluidvermindering opleveren of teveel kosten. In goed overleg met bewoners van de elf woningen, het dorp, de Gemeente Moerdijk, het ministerie en Prorail is verkend welke mogelijkheden er wel zijn voor de besteding van één miljoen euro en welke wensen er waren bij bewoners. Afgesproken is dat er zowel maatregelen genomen worden die ten goede komen aan de elf woningen, maar ook aan de rest van het dorp. De elf woningen krijgen extra geluidisolatie. Verder wordt een deel van het geld besteed aan verbetering van het groen tussen het dorp en het spoor.

Wens
Het Moerdijkse college heeft hiernaast de wens uitgesproken om ook iets te betekenen voor de woningen die weliswaar net onder de norm zitten, maar wel geluidsoverlast ondervinden. Binnen het budget is ook ruimte om maatregelen aan deze woningen te kunnen aanbieden. Welke woningen hiervoor in aanmerking komen en welke maatregelen er getroffen kunnen worden, wordt nog nader uitgewerkt. "We hebben gezocht naar maatregelen waar zoveel mogelijk mensen van kunnen profiteren", licht wethouder Désirée Brummans toe. "Ten eerste de woningen waar het geluid boven de norm zit, maar ook willen we oog hebben voor andere woningen die ook overlast ondervinden van het spoor. In de uitwerking van de plannen proberen we daarmee zoveel mogelijk rekening te houden." De komende maanden worden de verschillende maatregelen nader uitgewerkt. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de resultaten van de geluidmetingen, waarvan het rapport in augustus of september wordt verwacht.[l]