Afbeelding
Foto: Ties Steehouwer

'We zitten vaak gezellig bij elkaar naar buiten te kijken'

ZEVENBERGEN - Als alles volgens plan verloopt dan hoopt een vertegenwoordiger van de gemeente Moerdijk komende donderdag Petronella van Nispen in De Zeven Schakels te bezoeken omdat ze die dag de gezegende leeftijd van 101 jaar gaat bereiken.

DOOR TIES STEEHOUWER

Zelf hoopt ze dat burgemeester Jac Krijs zelf komt omdat ze het met hem een jaar geleden uitstekend kon vinden. Toen werd ze te midden van een uitgebreide schare van familieleden honderd jaar, maar nu zijn we dus een jaar verder en dat is aan Petronella goed te merken.

Limonade

Bij een bezoek aan haar in huisje 61, waar ook haar zoon Jan en schoondochter Toos bij waren, was ze dan ook een stuk minder levendig dan een jaar geleden. "Toch is ze nog best goed, hoor" vertelt Toos. "Dan zit ze in zichzelf te mopperen, maar wat ze zegt dat verstaan we niet echt". De vriendin van Petronella, die ook in huisje 61 woont, Jusina Luijendijk uit Klaaswaal, zegt dat ze prima met Petronella kan opschieten. "Ze zegt niet veel, maar dat hoeft ook niet. We zitten vaak gezellig bij elkaar naar buiten te kijken". Terwijl het gesprek verder gaat kan de verzorgster de glazen met limonade niet aangesleept krijgen. Veel drinken is dan ook het motto in De Zeven Schakels tijdens de heette dagen. "En dan heeft ze net ook nog een worstenbroodje en thee op", somt haar schoondochter op.

Prinsenbeek

De bijna 101- jarige werd geboren in 1918 te Prinsenbeek en trouwde met Jan van Nispen tijdens de oorlog, op 25 juni 1942. Zij kregen acht kinderen, vijf dochters en drie zonen, waarmee ze op Langeweg woonden, waaruit acht kinderen, zestien kleinkinderen en twintig achterkleinkinderen geboren zijn. Na een verhuizing in 2001 naar Zevenbergen, heeft mevrouw nog tot haar 99ste jaar op zichzelf gewoond aan het Henry Dunanthof. De laatste twee jaar nam de mantelzorg toe. Na wat overtuiging, na al die jaren op zichzelf, verhuisde ze naar De Zeven Schakels, waar ze het erg naar haar zin heeft. Ieder jaar viert ze met de familie haar verjaardag.

Betrokken

Petronella van Nispen heeft zich altijd sterk bij haar familie betrokken gevoeld. De laatste tijd doet ze niet zo veel meer, maar dat was voor kort wel anders. Zo was haar grote hobby het bingospel en ook voor en potje rikken en jokeren kon men haar wakker maken. Ook zorgde ze ervoor dat haar kinderen en kleinkinderen er warmpjes bij zaten door voor iedereen truien te breien. Tot haar 98ste jaar bezocht ze nog alle verjaardagen van haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

'Ze zegt niet veel, maar dat hoeft ook niet'

Als je zo oud wordt als Petronella van Nispen dan kun je het meemaken dat mensen je ontvallen. Zo verloor ze in 1979 haar 34-jarige dochter en twee weken voor de 40-jarige bruiloft van haar en haar man haar echtgenoot. Ook verloor ze in 2001 haar zoon Leo op 46-jarige leeftijd. Zelf komt ze uit een gezin van vijf kinderen.[l]