Piet Lardee (rechts) in actie op woensdagmorgen. FOTO JOHAN WAGENMAKERS
Piet Lardee (rechts) in actie op woensdagmorgen. FOTO JOHAN WAGENMAKERS Foto: Johan Wagenmakers

Nooit te oud voor een potje tafeltennis

ZEVENBERGEN - Bijna 90 jaar is hij, maar elke woensdagochtend rijdt Piet Lardee met zijn auto vanuit zijn woonplaats Zevenbergen naar Oudenbosch om er zijn wekelijkse potje tafeltennis te spelen bij de senioren van Vice Versa'51. Met zijn 89 jaar is Lardee het oudste lid van de vereniging.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Na een leven lang voornamelijk op een woonark in Leiden te hebben gewoond, is Lardee drie jaar geleden samen met zijn vrouw dichterbij de kinderen komen wonen. "Eerst heb ik een half jaartje bij Groene Ster in Zevenbergen gespeeld, maar daar kon dat alleen maar 's avonds en op mijn leeftijd is dat niet meer zo leuk. Iemand tipte mij over Vice Versa in Oudenbosch. Hier kwam ik in een opgemaakt bedje terecht en werd met open armen ontvangen", zegt hij. Vrijwel elke woensdagochtend is Piet present. "Ik speel dan van tien uur tot ongeveer half twaalf, dan is de accu leeg en ga ik er bij zitten", lacht hij.

Multiplexplaat

Vanaf zijn zeventiende tafeltennist hij al. Hij werkte destijds in zijn woonplaats bij Uitgeverij Sijthoff. "In de pauze op het werk zijn we begonnen op een multiplexplaat, met een zelfgemaakt netje." Het begon serieuzere vormen aan te nemen doordat zijn werkgever een heuse tafeltennistafel aanschafte en er een bedrijfscompetitie opgestart werd. "Zo speelden we op diverse accommodaties en in bedrijfskantines, totdat Sijthoff ermee stopte." Daarna ging Lardee in een gewone competitie spelen, maar wel nog onder de naam van Sijthoff die het team sponsorde. Later stapte hij via een vriend over naar een team van de PTT, totdat hij op 61-jarige leeftijd stopte met werken. "In de vut kon ik gewoon overdag sporten bij Docos in Leiden, wat een luxe was dat", merkt hij op. Bovendien kreeg hij ook meer tijd voor zijn andere 'verslaving': het spelen op een professionele keyboard, wat hij nu vrijwel dagelijks doet.

Dubbel

Piet heeft in zijn leven veel dubbeltoernooien gespeeld. Het dubbelspel ligt hem namelijk het beste. Hij heeft er een goed gevulde prijzenkast aan overgehouden. "Gezien mijn leeftijd speel ik nu géén competitie meer, maar wel speel ik het liefst nog dubbel, dus op halve kracht." Op 8 oktober wordt de inwoner van Zevenbergen 90 jaar. Daarom wordt hij op woensdag 9 oktober in het zonnetje gezet. "Zijn leeftijd in ogenschouw nemend, speelt Piet nog verdomde goed hoor. Maar wel verdedigend, net als ik", merkt Adrie Buijs op.

Shirtjes

Hij is de initiatiefnemer, organisator en manusje van alles van de sportieve ochtenden in Oudenbosch. Hij zorgt ervoor dat het allemaal mogelijk is, probeert het iedereen naar de zin te maken en heeft zelfs geregeld dat Alpha Packaging de shirtjes van de seniorengroep sponsort, waardoor iedereen er keurig netjes bijloopt. "Tafeltennis is een geweldige sport, het houdt de ouderen in beweging, je kunt het zomer en winter spelen, je hoeft niet veel 'meters' te maken en bovenal is het betaalbaar", zo promoot hij uitbundig zijn geliefde sport.[l]